Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Március 29. 11:22, csütörtök | Belföld
Forrás: index.hu

16:2 arányban elvennék Schmitt doktori címét

16:2 arányban elvennék Schmitt doktori címét

Az egyetem Doktori Tanácsa azt javasolja, az elnököt fosszák meg a doktori címétől. A végső döntés délután várható.

Úgy tűnik, végjátékához ért Schmitt Pál plágiumügye: a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa csütörtön délelőtt elsöprő többséggel azt javasolta, hogy a politikust fosszák meg doktori címétől. Az ügyben a végső döntést az egyetem szenátus hozza meg csütörtök délután.

Január 11-én a hvg.hu robbantotta ki az ügyet egy cikkel, amiben azt írták, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része gyakorlatilag szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A hvg.hu szerint a köztársasági elnök 215 oldalas dolgozatából mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti, hivatkozás nélküli fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

Egy héttel később az Index írta meg, hogy Schmitt dolgozata egy német sportszociológus, Klaus Heinemann korábbi munkájából is szó szerint tartalmaz hosszú szövegrészeket, melyek összesen 17 oldalt tesznek ki. Március 6-án újabb oldalakról derült ki, hogy máshonnan másolták őket.

A dolgozatra Schmitt summa cum laude minősítést kapott, és bár bírálói felrótták a forrásanyagok megjelölésének hiányát illetve hogy a megjelölt „szakirodalom alapján aligha lehetett volna a sportágak ilyen részletes programelemzését elvégezni”, mindketten fontos, hiánypótló műnek nevezték.

Tulassay Tivadar, a SE rektora csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott a doktori tanács döntéséről.

Az egyre dagadó sajtóbotrány miatt a Semmelweis Egyetem vezetése tényfeltáró bizottságot állított fel, ami a megígért március 28-i dátum előtt, kedden nyilvánosságra hozta a jelentését, pontosabban annak 3 oldalas összefoglalóját. Ebben megerősítették a sajtó által már feltárt tényeket, vagyis hogy a dolgozat döntő része szó szerinti vagy majdnem szó szerinti fordítás, ám ez a tény az írásban nincsen jelezve. A bizottság főleg a témavezető és az opponensek, illetve a egyetem felelősségét firtatta.

Fluck Ákos ügyvéd, a tényfeltáró bizottság tagja részletes különvéleményt fűzött a testületi jelentéshez. A jogász ebben oldalról oldalra végigvette, mennyit plagizált Schmitt, aki még a táblázatok egy részét is egy az egyben fénymásolva tette bele az írásába, majd azt javasolta, hogy fosszák meg doktori címétől.

“Kérem szépen, a levadászás nem sikerült, megbukott ez az aljas merény, 1992-ben tömegesen és iparszerűen így születtek a kisdoktori disszertációk, ezt állapította meg a bizottság lényegileg, akkor ez így ment, akkor egész mások voltak a követelmények. Túl vagyunk rajta, kész” - mondta szerdán egy tévéműsorban Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott.

Úgy tűnik, nem lett igaza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.