Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:04, kedd | Helyi
Forrás: mti

A 80 éve született Latinovits Zoltánra emlékeznek Veszprémben

A 80 éve született Latinovits Zoltánra emlékeznek Veszprémben

Nyolcvanéves lenne Latinovits Zoltán szeptember 9-én; a posztumusz Kossuth-díjas színművészre, a "színészkirályra" emlékezve Latinovits 80 címmel csütörtökön emléknapot tartanak a veszprémi Petőfi Színházban

Latinovits Zoltán 1971 és 1973 között játszott és rendezett a veszprémi színházban, a városban róla és féltestvéréről, Bujtor Istvánról (aki a teátrum igazgatója volt 2008-2009-ben) nevezték el a játékszínt - tájékoztatta Varga Róbert, a színház szóvivője hétfőn az MTI-t.

Csütörtökön 17 órakor Balatonszemesen koszorút helyez el a színház társulata Latinovits Zoltán sírjánál. Ezt követően Veszprémben, a Szent István Székesegyházban 19 órakor szentmisét tartanak a művész emlékére.
A Latinovits-Bujtor Játékszínben 20 órakor kezdődik a születésnapi megemlékezés: megnyitják azt a kiállítást, amelyen Latinovits Zoltán képzőművészeti alkotásai - rajzai, grafikái, festményei - láthatóak, és amelyeket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bocsátott a veszprémi teátrum rendelkezésére. A tárlatot Ács Piroska, a színháztörténeti múzeum igazgatója és Eperjes Károly színművész, a veszprémi színház művészeti tanácsadója nyitja meg.

Felavatják Latinovits Zoltán gipszből készült fejszobrát is, Krisztiáni Sándor szobrászművész alkotását. A színészkirály évfordulója kapcsán bemutatják A veszprémi ködszurkáló című könyvet, amely Latinovits Zoltán Veszprémben töltött éveit idézi fel; emlékezik rá akkori színészkollégái közül többek között Meszléry Judit, Cserhalmi György, Joós László színművész, valamint Valló Péter rendező, többen a színház akkori "háttérmunkásai" közül is, továbbá néhány veszprémi újságíró. A könyvet Varga Róbert írta, bemutatja Oberfrank Pál, a színház igazgatója.

Az emlékesten 20.30 órakor kezdődik az Emlékezz a röpülésre című előadás; a színház két művésze, Kéri Kitty és Szalma Tamás Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról szóló írásokból olvas fel, illetve felidézik a legendás színész házaspár gondolatait, írásait is.

A színészkirály 80. születésnapján, pénteken a Petőfi Színház főbejáratánál lévő Latinovits-emléktáblánál a társulat koszorút helyez el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.