Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 12. 07:43, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

A CIA nem lesz hajlandó vízbefojtásos kihallgatást alkalmazni

A CIA nem lesz hajlandó vízbefojtásos kihallgatást alkalmazni

John Brennan, a CIA igazgatója hétfőn újabb nyilatkozatban erősítette meg, hogy a jövőben sem engedélyezi a vízbefojtás szimulálásával tartott kihallgatást, amelyet az Egyesült Államokban törvény tilt

- még akkor sem, ha az új amerikai elnök erre utasítaná.Brennan nem először szólal meg ez ügyben, ezúttal az NBC televíziónak adott interjújában fejtette ki álláspontját. "Hallom a szócsatákat, de soha nem egyezem bele, hogy ezeket a kihallgatási módszereket alkalmazzuk, a végsőkig kitartunk" - hangsúlyozta az igazgató. "Egyetlen CIA-tiszt sem alkalmazhatja többé ezt a módszert" - szögezte le.

Az előválasztási kampányban hetek óta téma a CIA által egykor alkalmazott kihallgatási módszer. Leginkább Donald Trump, a republikánusok pillanatnyilag vezető elnökjelölt-aspiránsa szorgalmazná e módszer alkalmazását a terroristagyanús személyek kihallgatásakor. Trump többször közölte: amennyiben őt választják az Egyesült Államok elnökévé, utasítást ad e 2009-ben betiltott, és a nemzetközi jog szerint is kínzásnak minősülő kihallgatási technika újbóli bevezetésére. Trump nemcsak a vízbefojtás szimulálását elevenítené fel, hanem - saját megfogalmazása szerint - "még ennél is pokolibb módszereket" alkalmazna, hogy a potenciális terroristákból információkat préseljen ki.
Trump vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor - aki felmérések szerint kezdi behozni hátrányát Trumppal szemben - szintén leszögezte, hogy nem tartja kínzásnak ezt a kihallgatási módszert, és noha "széles körben" nem alkalmazná, de elnökként - mint fogalmazott - "bármilyen kihallgatási metódust felhasználna, hogy ezt az országot biztonságban tudja".
A CIA a közel háromezer halálos áldozatot követelő, 2001. szeptember 11-én elkövetett egyesült államokbeli terrormerényletek után vezette be a vízbefojtás szimulálását mint kihallgatási módszert. Barack Obama azonban 2009 elején, elnöksége első napjaiban, elnöki rendelettel betiltotta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.