Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Február 03. 08:47, péntek | Helyi
Forrás: PE

A gép nem versenytársa az embernek

A gép nem versenytársa az embernek

Orvostudomány, üzleti elemzések kezelése, ügyfélszolgálat: ezeken a területeken lehet használni a jövőben a mesterséges intelligenciát - mondta csütörtökön a Pannon Egyetemen Sepp Norbert.

Az IBM Magyarország munkatársa a Watson elnevezésű algoritmus megvalósításáról, hasznosíthatóságáról beszélt az egyetem szakmai napján, a műszaki karon.

Elmondta: a Watsont Amerikában egy általános műveltségi vetélkedő keretében mutatták be, ahol a Mindent, vagy semmit sorozat két korábbi nyertesét verte meg. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a gépnek a megoldások megkereséséhez természetes nyelvet kellett használnia, ami csak az emberek speciális képességével kézenfekvő, a gép számára számos nehézséget rejt - magyarázta a szakember. Meg kell küzdenie például a nyelvi sajátosságokkal, mint a kétértelmű vagy többértelmű szavak, az azonos írásmóddal, de más jelentéssel bíró kifejezések, vagy például a szövegben ejtett helyesírási hibákkal.

Watson mindezeket megoldotta, sőt tudásának korlátait is ismeri, hiszen válaszadásából kitűnik, mennyire biztos a megoldás helyességében. Persze Watson sem tévedhetetlen, nem érti tökéletesen a természetes nyelvet, de bizonyos értelemben tisztában van vele - szögezte le Sepp Norbert.

Felvetődik a kérdés, kell-e ezentúl tartanunk a gépektől? Az IBM munkatársának véleménye szerint nem. A gép nem versenytársa, sokkal inkább hasznos asszisztense az embernek, de ettől még az emberi gondolatokra szükség van.

A mesterséges intelligencia - amennyiben egyre jobban érti a természetesen nyelvet - számos területen használható - folytatta előadását Sepp Norbert. A legkézenfekvőbb felhasználási terület az ügyfélszolgálat, ahol az asszisztens nem tud olyan gyorsan válaszokat adni, mint a gép. A másik nagy terület az üzleti világ: a szöveges gazdasági elemzésekben gyors és pontos lehet a "beszélő" algoritmus.

A harmadik terület az orvostudomány: már meg is kezdték az orvosi diagnosztikában a mesterséges intelligencia alkalmazását. Nagy segítség a mesterséges intelligencia a nem strukturált adatok kezelésében: ma a keletkező adatok nyolcvan százaléka szöveges tartalom, amit ha nem tudunk feldolgozni, rengeteg értékes adatot veszítünk.

Az IBM által létrehozott algoritmusról Sepp Norbert nem árult el közelebbi információkat, a szoftver nem csak bonyolult, de titkos és jogvédelem alatt is áll - jelentette ki.
A mesterséges intelligencia lényege az, hogy képes felismeri a természetes nyelvet, az emberi értelemben vett "értelmesen" keresni a választ rá a rendelkezésre álló adatok között, kiválasztani a lehetséges válaszokat és priorizálni azokat a lehető legjobb megoldás szerint.

A mesterséges intelligencia jövőjét feszegető tudósok kérdése már az: mikor lesz képes a gép érzelmeket kifejezni, például unatkozni, mikor ébred öntudatra? Nem tudjuk - zárta a gondolatsort az előadó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe