Hírek
2012. Április 05. 17:54, csütörtök |
Helyi
Forrás: nosalty.hu
A húsvéti sonka titkai

Mindent a húsvéti sonkáról: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!
A lényeg, a beszerzés
A lényeg már vásárláskor eldől. Hogy a főtt sonka az ünnepi asztal fénypontja vagy csupán egy középszerű élmény lesz, rajtunk múlik. Napjainkban sajnálatos módon sok silány minőségű sonka kerül a kezünk közé. Javasoljuk a gyorspácolt, állományjavítókkal, adalékanyagokkal befecskendezett, gyatra hústartalmú, sonkaszerű készítmények kerülését. Érdemes erőfeszítéseket tenni a kiváló minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka felkutatására. Ha tehetjük, kerüljük a kötözött sonkákat, de ha mégis e mellett döntenénk, ügyeljünk arra, olyat válasszunk, amelyik nem eresztett levet a csomagolásban.
Előkészítés
A nyers sonka sósságától függően egy éjszakán vagy egy napon át áztassuk a sonkát. Szerencsés, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ez által veszít a sósságából és puhább lesz.
Tiszta, hideg vízben, amennyi ellepi, lassú tűzön, fedő alatt tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük (de ha nem, az sem baj): kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó (sót még véletlenül se tegyünk bele!). Az ínyencek fahéjjal és csillagánizzsal tehetik ízletesebbé a sonkát. Ha még szeretnénk fokozni az ízeket: bor és ecet hozzáadásával tovább gazdagíthatjuk a végeredményt, és félúton zöldségek (gyökérzöldségek, póréhagyma) is kerülhetnek a sonka mellé.
Főzzük, de mennyi ideig?
És el is érkeztünk a sokat vitatott kérdéshez: mennyi ideig is főzzük a sonkánkat? Vannak, akik az „ahány kilós a sonka, annyi óráig főzzük” táborhoz tartoznak, valaki szerint viszont elég kilónként 35-40 perces főzési idővel számolni. Egy 1,5 kg-os sonka esetében úgy 2-2,5 órával számoljunk. Akármelyik verzió mellett tesszük is le a voksunkat, érdemes többször ellenőriznünk, szükséges-e még tovább főzni a sonkánkat.
Ha késznek nyilvánítottuk, húzzuk le a tűzről, és saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát. Mikor már teljesen kihűlt, a főzővíz tetejéről kanállal szedjük le a megdermedt zsírt, s csak aztán emeljük ki a sonkát. Miután leszárogattuk, fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe, így a későbbiekben könnyebb lesz szeletelni.
Mindent felhasználunk
A sonka főzőlevét véletlenül se öntsük ki, sokféleképpen felhasználhatjuk! Ha nem szeretnénk egyszerre felhasználni, le is fagyaszthatjuk kisebb adagokban, jó lesz később! Húsvét után megmutatjuk, mennyi mindent ízesíthetünk a sonkalével.
A kísérők
A húsvéti sonka hagyományosan torma, főtt tojás és kalács kíséretében kerül az ünnepi asztalra.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 24. 07:25, csütörtök | Helyi
95 907-en nyertek felvételt a magyar felsőoktatásba
Az elmúlt másfél évtized legsikeresebb felvételije az idei, 95 907-en nyertek felvételt a sikeres, megújult magyar felsőoktatásba
2025. Augusztus 03. 08:57, vasárnap | Sport
Magyar Nagydíj - Meglepetésre Leclerc-é az első rajtkocka
Meglepetésre Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője szerezte meg az első rajtkockát a 40. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat az élről.
2025. Augusztus 03. 08:56, vasárnap | Belföld
Orbán Viktor: nem vállalom azt a felelősséget, hogy akár csak egyetlen fiatal is meghaljon Ukrajnáért
Azt a felelősséget, hogy akár csak egyetlen fiatal is meghaljon Ukrajnáért, nem szeretném vállalni, és nem is fogom – jelentette ki a miniszterelnök szombaton Esztergomban az MCC Feszten.
2025. Augusztus 03. 08:55, vasárnap | Belföld
Duna House: az Otthon Start program megmozgatja az ingatlan- és hitelpiacot is
A nyári hónapokra jellemző, visszafogottabb aktivitással telt a július a hazai ingatlanpiacon, az Otthon Start program hatása viszont gyorsan meglátszott az érdeklődések növekedésében - közölte a Duna House pénteken.