Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 10. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

A „jó” és „nagyon jó” állapotú használt lakásokat veszik a legtöbben

A „jó” és „nagyon jó” állapotú használt lakásokat veszik a legtöbben

Idén augusztusban, országosan 7 060 ingatlan adás-vétel bonyolódott a Duna House becslése szerint. Két éve 15, tavaly 2 százalék volt az augusztusi többlet az előző hónaphoz képest, idén azonban 7 százalékos esés mutatkozott. Az idei összes forgalom így 55 122 ingatlan adás-vételt mutat, ami szinte pontosan a 2011-es adatoknak felel meg, akkor ugyanis az első 8 hónapban csupán 1 százalékkal kevesebb tranzakció zajlott, pontosan 54 554 db.

Tavaly ugyanekkor a végtörlesztési és befektetői hullám nyomán 19 százalékkal nagyobb forgalom volt tapasztalható, de ha csak a nyári hónapokat nézzük, akkor csekély az eltérés. Ha a tranzakciószám nem is volt kimagasló, a Duna House irodáiban az év második legerősebb hónapja volt április után az új vevők regisztrációit tekintve. Így két hónap alatt 4 százalékponttal emelkedett az ingatlanközvetítő Keresletindex.

Augusztusban nagyon hasonló áron vásárolták a lakásokat az ország két felén. A panelek kicsit 120 ezer Ft felett, a tégla lakások 160 ezer Ft körül keltek el négyzetméterenként. A fővárosban a pesti oldalon volt 160 ezer Ft körüli m2 ár, igaz itt a paneleknél. Ugyanitt a tégla lakások átlaga 234 e Ft lett. Budán a paneleket 185 ezer, a tégla építésű lakásokat 282 ezer Ft-os m2 áron vásárolták. A belvárosi polgári lakások átlagára 266 ezer Ft/m2 volt.

Több újépítésű ingatlan tranzakció is történt az agglomerációban, amely a nem túl jelentős forgalmat tekintve 12 százalékra emelte ezek arányát az összes eladásból Pest Megyében. Ezek fele-fele lakás és ház volt, 220 ezer Ft-os átlag m2 áron. Az ország többi részén inkább 1-3 százalék ezek aránya. A vevők továbbra is a „jó” és „nagyon jó” állapotúra értékelt használt lakásokat veszik. A felújítandóra Budapesten 8, Nyugat-Magyarországon 9 százalék volt az érdeklődés, a többi régióban pedig elenyésző.

A júliusban még legnépszerűbb XIV. kerület—amelyet az érdeklődők 18,2 százaléka jelölt meg, mint lehetséges célpontot– augusztusra visszaesett a 4. helyre 16,1 százalékkal. A listavezető most a XIII. kerület volt, amely 18% körüli érdeklődéssel tartja maját stabilan. Kicsit javult a belváros népszerűsége is, ezen belül a VI. a favorit, amelyet a költözni vágyók 16,4 százaléka jelölt meg.Listát továbbra is a XXIII. kerület zárja, amely továbbra sem éri el az 1 százalékot.

Budapesten 20-, de vidéken is 18 százalékos összes áresést kellet elszenvedniük a családi házukat eladóknak. A fővárosban 7 százalék árcsökkentést követően mozdultak meg a vevők, akik elég masszív, átlag 13 százalékot tudtak tovább alkudni. Ez volt a legmagasabb alku, panel és tégla lakásoknál 5-6 százalék volt a mért átlag országszerte minden régióban. Ugyanígy az árlevitel is a lakásoknál volt alacsony 3-5 százalék mértékű, ami jól mutatja, hogy ezt az ingatlantípust mennyivel pontosabban lehet beárazni.

A Duna House felmérése alapján 32-31 százalékkal a fővárosi tranzakciók nagy részét az első lakásukat vásárlók és a befektetők tették ki. Az utóbbiak költöttek többet, ők 12,3 millió Ft-ért vásároltak, míg a az elsőlakás vevők 9,4 milliót költöttek. Majd’ minden harmadik vevő a 30-as korosztályt képviseli Budapesten, ők 11 milliós átlagon vásároltak ingatlant. Vidéken 28 százalék volt az elsőlakás vásárlók, és 23-23 százalék a befektetők, illetve nagyobb lakásra váltók aránya. Nyilván az utóbbiak vették a nagyobb (105m2) és drágább, 15 millió Forintot is megközelítő ingatlanokat. Magas volt vidéken a magukat beosztottnak vallók aránya a vevői oldalon. A vevők státuszát tekintve a legalacsonyabb áron vásároltak, átlagban 8 millió Ft körül.

Budapesten az eladói oldalon nagy volt a nagyobb lakásba vágyók aránya 45 százalékkal. Átlag 43 négyzetméteres ingatlant adtak el, és a vevői profilban ugyanezen okból 75 négyzetmétereset vásároltak. Az eladók közel fele a fővárosban 30-as, ami nagyobb arány, mint a vevői oldalon. Ők 11,2 millióért váltak meg ingatlanjaiktól. Vidéken 36-36 % volt augusztusban a nagyobba vágyók és az örökölt ingatlanjukat értékesítők aránya. A nagyobba költözők itt 9,5 millióért váltak meg 61 m2-es ingatlanjuktól, az örökösök pedig 7 millió Ft körüli bevétellel tudtak gyarapodni. Közel minden harmadik eladó vállalkozónak vallotta magát, ők átlagban 12,3 millió Ft-ért váltak meg ingatlanjuktól.

Vidéken nőtt a nagyobb méretű ingatlanok forgalma az egy évvel ezelőttihez képest. Tavaly augusztusban 8 százalékkal többen vettek 80 m2 alatti ingatlant mint idén, ami többek közt azt eredményezte,hogy szinte duplájára nőtt a 80-100 m2 közöttiek aránya az össze adás-vételből. Ehhez mérten jelentősen nőtt az alacsonyabb m2 árkategóriák aránya is 2012 augusztushoz viszonyítva. A főváros budai oldalán hasonló jelenség figyelhető meg, itt 12 százalékkal kevesebb volt idén augusztusban a 60 m2 alattiak forgalma, mint tavaly és nőtt a nagyobbaké. Itt azonban a legnagyobbak, vagyis a 140 m2 fölöttiek aránya esett 6-ról 2 százalékra. A pesti oldalon nincs ilyen trend, csak apróbb elmozdulások figyelhetők meg a paraméterekben, vagyis továbbra is a 40-60 m2 közöttieké a legnépszerűbb kategória, ezt követi a kisebb 20-40 majd a nagyobb 60-80 közötti méretsáv – áll a Duna House Barométerében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során