Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 21. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A korábbi számlák után folyamatosan utal Brüsszel

A korábbi számlák után folyamatosan utal Brüsszel

Több száz milliárd forintot vár Brüsszeltől a kormány. A korábban benyújtott számlák ellenértékét folyamatosan utalja az Európai Bizottság, a múlt pénteki 150 milliárd forint után hamarosan újabb százmilliárdos tétel várható. A késedelem és a „részletfizetés” egyik oka a Bruxinfo szerint az, hogy az EB kerete kifogyott, az utalással meg kell várnia a tagállami befizetéseket – írja a Magyar Nemzet.

Amint azt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a lapnak elmondta, a múlt pénteken átutalt összeg a 2014. április 15. előtt keletkezett és benyújtott számlákra vonatkozik. A következő egy, másfél hétben a bizottságnak további százmilliárd forintot kell utalnia hazánknak, a számlákra vonatkozó fizetési határidő ugyanis akkor jár le. A fennmaradó összeg hatvan napon belüli számlákra vonatkozik, így azokat vélhetően csak később utalja Brüsszel.

A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy múlt hét szerdán a bizottsággal folytatott szakértői szintű egyeztetésen a Miniszterelnökség elérte, hogy azokat a kifizetési kérelmeket is kiküldhessük Brüsszelbe, amelyeket az intézményrendszeri átalakítás második szakasza után állítottak ki. Ez várhatóan legkorábban június végén történhet meg.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: a kormány először a nemzeti költségvetésből fizeti ki a nyertes pályázókat, Brüsszelbe néhány havonta küld ki egy nagyobb számlacsomagot. Április végétől százmilliárd forintot fizetett ki az állam a pályázóknak, a következő hónapokban pedig akár meg is duplázódhat ez az összeg.

Mint arról már beszámoltunk, az Európai Bizottság áprilisban levélben kérte a magyar kormányt, hogy amíg az európai uniós támogatási rendszer vizsgálata nem zárul le, ne küldjön ki olyan számlákat, amelyeket már az új intézményrendszer állít ki. Az EB ekkor további információkat kért hazánktól az átalakításokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.