Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 28. 12:09, szombat | Helyi
Forrás: VMKH

A munkabalesetek áldozataira emlékeztek

A munkabalesetek áldozataira emlékeztek

Április 28-a, a munkabalesetben elhunyt és megsérült munkavállalók nemzetközi emléknapja. Ebből az alkalomból emléktáblát avattak a VMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve épületének falán.

A megemlékezés résztvevőt Troják László a felügyelőség vezetője köszöntötte.
Fontos, hogy a munkahelyeken a munkaadók mindent tegyenek meg a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért. Előfordul azonban, hogy a munkavédelmi szabályok betartása ellenére is éri a munkavállalót baleset a munkahelyén, de sajnos az esetek többségében az előírások megszegése vezet a munkabalesetekhez- mondta el köszöntőjében a foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Dr. Kardkovács Kolos hozzátette hazánkban naponta 50 ember sérül meg a munkahelyén, minden másnap történik súlyos munkabaleset és minden ötödik nap meghal egy ember munkavégzés közben.

Minden haláleset, minden megrokkant vagy megsérült ember tragédiája mögött családok, gyerekek, hozzátartozók vannak. Ezen túl a sérültek ellátása, a kieső munka pótlása miatt is a munkavégzés biztonságos feltételeinek megteremtése össztársadalmi érdek- hangzott el.
A munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések elkerülése, ezek számának csökkentése érdekében szükség van a munka világa szereplőinek fokozott együttműködésére, a vonatkozó munkavédelmi normák betartására- hangsúlyozta ünnepi beszédében a kormánymegbízott.

Dr. Kovács Zoltán elmondta, Veszprém megyében a munkabalesetek száma 2007-ig az átlag 1000-ről 800-ra csökkent. 2009-től a munkabalesetek száma átlagban 650 volt, ettől kezdődően azonban már nincs további csökkenés.
Megyénkben évente átlagosan 8 súlyos munkabaleset történik, ezek fele halálos kimenetelű.

Az elmúlt év első felében még arról szóltak a hírek, hogy Veszprém megyében nem történt halálos kimenetelű baleset, aztán sajnos bekövetkezett a dabronci áramütés, amely 3 emberéletet követelt. Az év végén pedig egy biztonsági őr halt meg munkavégzés közben- emlékeztetett a kormánymegbízott, aki felhívta a figyelmet a sajtó felelősségére és szerepére is a munkabalesetek megelőzésében.
Az ünnepi beszédeket követően a helyettes államtitkár és a kormánymegbízott leleplezték az emléktáblát, majd mécseseket és az emlékezőkkel közösen virágokat helyeztek el a szakigazgatási szerv épületének falánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni