Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Július 12. 07:14, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A növekvő benzin iránti kereslet emelheti tovább a kőolaj árát

A növekvő benzin iránti kereslet emelheti tovább a kőolaj árát

Hétfő kivételével az elmúlt öt napban folyamatos árcsökkenés volt megfigyelhető az augusztusi szállítású kőolaj árában az Egyesült Államok tőzsdéjén: szerdán az elmúlt hét nap mélypontjáról felfelé indult el az energiahordozó árfolyama. Jelenleg hordónkénti 84,9 dolláros ár körül mozog az augusztusi szállítású kőolaj árfolyama.

Hasonló trend volt megfigyelhető a szintén augusztusi szállítású Brent olaj árfolyama esetén is: a mai kereskedésben emelkedésnek indult az energiahordozó árfolyama. Hordónként 98,9 dolláros szint közelében mozog a kurzus.

Amerikában az olajjal kereskedők most elsősorban a kőolajkészletek változására figyelnek: a tegnapi napon az API intézet közölte előrejelzését, melyek szerint az ország készletei 680 ezer hordónyi mennyiséggel csökkentek az elmúlt hét során. A hivatalos bejelentés a készletek változásáról az Energiaügyi Minisztérium részéről a mai napra várható: az előrejelzések a készletek 1,38 millió hordós szűkülésére számítanak.

A készletek apadása a 'vezetési szezon” beindulásával van kapcsolatban: az óceán túlpartján ezzel a kifejezéssel illetik a május végi háborús hősök emléknapja és a szeptember első hétfőjére eső munka ünnepnapja közötti időszakot, melyben jelentősen megnő a benzinfogyasztás. A benzin iránti kereslet emelkedését mutatja, hogy az Egyesült Államok finomítói 91,8 százalékos kapacitáson dolgoztak a hét során, mely 2006 óta a legmagasabb szint - számoltak be róla a Quaestor elemzői.

Felfelé hajtotta a kőolaj árfolyamát a mai napon Kínából érkező hír is, mely szerint a vártnál némileg nagyobb mértékben nőttek a gépkocsieladások: az elmúlt hónapban 16 százalékkal nőtt az eladott járművek száma: ez 1,28 millió gépkocsit jelent, mely kismértékben kedvezőbb a becsült, 1,27 millió darabos prognózisnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.