Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Hírek

2011. December 15. 12:20, csütörtök | Helyi
Forrás: ORFK

A rendőrség bűnmegelőzési tanácsai az ünnepi vásárlások idejére

A rendőrség bűnmegelőzési tanácsai az ünnepi vásárlások idejére

A karácsonyi bevásárlások idején már fáradtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, ezzel szemben a nagyobb bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön fokozottabban ki vagyunk téve a zsebtolvajok tevékenységének.

Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észre vehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, s ha lehet a telefonjukat is. A PIN-kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett, hanem igyekezzenek azt megjegyezni.

Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcákat, ne a táskák, kosarak tetején tartsák, illetve azok tárolására a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Irataikat a lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.
Ha mégis megtörtént a lopás, és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal, mert általában többen és ezáltal erőfölényben vannak! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!
Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

Tömegközlekedési eszközök

Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A kezükkel, karjukkal öleljék át táskájukat! Semmiképpen ne tegyék könnyedén a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék a tülekedést!
Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki, vagy épp a nagy értékű mobil telefonjukat látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják annak pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – pl. néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zűr-zavart.
Ha felmerül a gyanú, hogy a villamoson, buszon, vagy vásárlóhelyen zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék a jármű vezetőjének, illetőleg az ott lévő biztonsági szolgálat tagjainak és kérdezzék meg, hogy nem utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges hívják a rendőrséget!

Utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások! Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra, ne bízzák azokat idegen emberekre! Lopás esetén értesítsék a vonatvezetőt (jegykezelőt) és a rendőrséget!

Bevásárlóközpontok

A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra is, azt soha ne külső, látható helyen hordják!
Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékozónál is előfordulnak. Kevesen figyelnek rá, pedig a nyakban viselt értékek (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szinte felkínálják magukat a tolvajoknak! Ezeket diszkréten, a ruha alatt célszerű viselni.

Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire, és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!
A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék! A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amire a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.
A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.

Gépjárműfeltörések megelőzése

A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárja le amikor kiszállt a kocsijából, vagy ha bármilyen rövid időre is távozik. Az indító kulcsot mindig tartsa magánál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.

Amennyiben lehetősége van rá, parkoljon kijelölt parkolóban, és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához. Az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.
A vásárlást követően, ha már bepakolt a kocsijába, ne menjen vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti járművét. Elindulás előtt vizsgálja meg a járműve zárszerkezetét, ablakokat és azok tömítését, mert azok sérülése feltörésre vagy annak kísérletére utalhatnak.

Alkalmazzon minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket, eszközöket gépkocsiján, melyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.
Amennyiben észlelte, hogy feltörték kocsiját, ne nyúljon semmihez, a gépkocsi és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.


Abban az esetben, ha bűncselekmény áldozatává vált, úgy haladéktalanul értesítse a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon, vagy a helyi rendőrség közvetlen telefonszámán.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 09:40, péntek | Helyi

Meghalt Vangelis

Meghalt kedden késő este Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

2022. Május 19. 19:06, csütörtök | Helyi

Hárman meghaltak egy balesetben Kecskemétnél

Hárman meghaltak, ketten pedig súlyosan megsérültek abban a balesetben, amelyben két autó frontálisan összeütközött csütörtök délelőtt Kecskemétnél

2022. Május 17. 18:10, kedd | Helyi

Varga Mihály: válságálló a magyar gazdaság

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását

2022. Május 02. 08:03, hétfő | Helyi

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségik

Hétfő reggel országszerte kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.