Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. November 24. 04:56, csütörtök | Helyi
Forrás: Jetfly

A repülésmeteorológia központja: Veszprém

A repülésmeteorológia központja: Veszprém

Veszprém országos szintű repülésmeteorológiai központtá válik, a továbbiakban a repülőterek számára innen biztosítják a szükséges meteorológiai információt.

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) meteorológiai központja november 28-tól átveszi a repülésmeteorológiai feladatokat az MH Geoinformációs Szolgálattól. Az erről szóló jegyzőkönyvet, ünnepélyes keretek között, november 22-én írták alá.

A rendezvényen Tóth László okleveles mérnök ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) szolgálatfőnöke rövid beszédében felidézte azt a folyamatot, amely a néhány évvel ezelőtti elhatározástól egészen a mostani megvalósításig tartott. Hangsúlyozta: a feladatok átadásával a szolgálat további erőforrásokat tud mozgósítani a meteorológiai támogatás fejlesztésének érdekében. Hozzátette: Veszprémben szakmailag jól képzett állomány kezdi meg a munkát, és a központ az eddigieknél hatékonyabbá teszi a haderő repülésmeteorológiai támogatását.

Szücs József mérnök ezredes, az MH LVIK parancsnoka elmondta: a központ állománytáblájának feltöltését követően a technikai feltételeket is meg kellett teremteni ahhoz, hogy a szervezet létrejöhessen. Kiemelte: noha a feladatok átadás-átvétele „valaminek a végét” is jelentheti, valójában az MH GEOSZ, az új központ és a repülőterek közötti kölcsönös együttműködés fog folytatódni, amelybe mindenképpen szeretnék aktívan bevonni az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ) is.

Dr. Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzési főosztályvezetője bejelentette: megújul az OMSZ és a Honvédelmi Minisztérium közti együttműködés. Ennek keretében az OMSZ az újonnan kifejlesztett meteorológiai modelljével is segíti a haderő meteorológiai szakágának munkáját. A másik újdonság, hogy a közeljövőben a szolgálat által kifejlesztett, új, modern megjelenítő rendszerbe − közös fejlesztés keretében − szeretnék beintegrálni a NATO meteorológiai információs rendszerének adatait is.

A rendezvényen jelen lévő Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a meteorológiai központban tizenhét fő dolgozik, huszonnégy órás szolgálatot ellátva. Az állomány összegyűjti és feldolgozza a NATO illetékes szervezeteitől, az OMSZ-től érkező, illetve a katonai repülőtereken mért adatokat; elemzi, majd továbbítja azokat.

Az átadás-átvételt követően a résztvevők megtekintették a Sziklában található meteorológiai központot.






Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás