Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 03. 09:29, hétfő | Belföld
Forrás: ujasz.hu

A tudomány szerint ilyen volt! Látta már az igazi Jézus arcát?

A tudomány szerint ilyen volt! Látta már az igazi Jézus arcát?

Kutatók még a Megváltó vércsoportját is beazonosították.

Egy nemzetközi grafikuscsoport a legújabb számítógépes technológia segítségével életre keltette a torinói leplen látható Jézus alakját.

A háromdimenziós képek teljesen valósághűek, és láthatók rajtuk a keresztre feszített Megváltó testi sérülései. Ray Downing, komputergrafikus-művész és csapata egyéves munkával a legmodernebb elektronikai eszközök és szoftverek alkalmazásával elkészítette a torinói leplen látható Jézus arcát és alakját háromdimenziós változatban. A képeken meglepően élethűnek láthatjuk Krisztust, és meglehetősen másnak tűnik, mint az eddigi ábrázolásokon.

A sebek

Könnyen kivehetők Jézus testén a súlyos sérüléseket okozó, brutálisan alkalmazott korbácsütések nyomai. Az egész testet borító véres sebekből arra lehet következtetni, hogy a korbács vége nem szíjból, hanem fémes anyagból készülhetett. Az sem elképzelhetetlen, hogy buzogánnyal ütötték a testet. Térdei több, mint kétszeresére dagadtak, talán a keresztút alatti esések miatt torzulhatott el ennyire, ugyanis valószínű, hogy Jézus többször zuhanhatott térdre a sziklás talajú úton.

Az őt kísérő katonák brutalitására utal az is, hogy nemcsak testét, de arcát is korbáccsal üthették. Legalábbis erre következtethetünk szintén vérző, megduzzadt arcából. A keresztre feszítéskor nem a legtöbbször ábrázolt módon, azaz a tenyérbe ütötték a szögeket, hanem a csukló tövébe. Ugyanúgy, ahogyan a Jeruzsálem óvárosában talált csontvázon látható, amelyről több szakértői elemzés is kimutatta, hogy keresztre feszítéssel végezték ki.

A testi sérülések jól kivehető volta mellett, a képek érdekessége még, hogy a 180 centiméter körüli sovány, de kimondottan izmos férfitesten klasszikus europid-anatóliai faji jeleket lehet megfigyelni. A leplen megperzselődött lenszálak is láthatóak, ezeket bizonyos sugárjelenség követkeként értelmezik. jellemzője a magas intenzitás és a nagyon rövid, egy ezredmásodpercnél is kisebb időtartam.

Az eddigi kutatások eredményei

A 4,92 méter hosszú és 1,13 méter széles lenvászon leplen látható lenyomatról legelőször Secondo Pia készített képeket egy-egy üveglapra, 1898-ban. Amikor az arcról készült képet előhívta, csodálkozva tekintett rá. A leplen található lenyomat eleve negatív volt, amiből Secondo Pia arra következtetett, hogy a feltámadáskor felszabaduló rejtélyes energia vetítette rá az anyagra. Sokan azt is feltételezték korábban, hogy a vászonra Jézus képét ráfestették. Ezt 1902-ben a párizsi Sorbonne egyetemen Paul Vignon és kollégái cáfolták, mivel szerintük középkori művész nem lehetett képes negatív kép megfestésére.

1973-ban a lepelről ragasztószalag segítségével, virágpormintát vettek. Max Frei, a zürichi rendőrség tudományos osztályának vezetője kilencévi kutatás után 49 pollenfajtát azonosított. Ezek közül 11 Franciaországra és Olaszországra, 24 Törökországra, 14 Palesztinára jellemző. Ebből nyolc, sós talajt kedvelő növény, amely a Holt-tenger vidékén, további hat faj pedig csak Jeruzsálem környékén őshonos. 1976-ban a lepel felvételét olyan képszerkesztő programmal vizsgálták meg, amely domborzati képeket tud készíteni a Holdról és más égitestekről. Ezzel egyértelműen bebizonyították, hogy a vászon egykor emberi testet fedett.

A lepel bizonyítékai

Az 1978-as vizsgálat alkalmával szálmintát vettek a lepel hátsó részén lévő, állítólagos vérfoltból és ragasztószalaggal magáról a lepelről is újabb 32 mintát rögzítettek. Ezeket a mikroszkópia és a mikrokémia amerikai szakértőjének, dr. Walter McCrone-nak küldték el vizsgálatra, aki egy évvel később közölte, hogy a törvényszéki orvostani vizsgálatok vér jelenlétét nem igazolták, a lenyomaton pedig két színezék, okker és cinóbervörös mutatható ki. Ugyancsak 1978-ban Roger és Marty Gilbert kis piszoknyomokat fedezett fel a halotti leplen, a bal térdnél, valamint a sarkánál és a törött orrnál.

A talpak környékéről vett és vizsgált szennyeződések a jeruzsálemi sziklasírokból ismert édesvízi travertino aragonitból, azaz mészkőből származnak. 1999-ben a Saint Louis-i 16. Nemzetközi Botanikai Kongresszuson ismertetett eredmény szerint, melyet izraeli és amerikai professzorok által végzett vizsgálat mutatott ki, a leplen talált pollenek olyan virágokból származnak, amelyek együtt csakis a Jeruzsálem-Hebron régióban találhatók meg. Mi több, éppen március és május között nyílnak, éppen abban az időszakban, amikor Jézust keresztre feszítették.


A sebek környékén, a leplen fellelt vöröses anyag a korábbi elképzelésekkel szemben nem festék vagy állatból származó vér, hanem emberi vér, és a Közel-Keleten gyakori AB vércsoportba tartozik. Dr. Giovanni Tamburelli számítógépbe táplálta az emberi vér paramétereit, hogy a gép kimutassa a leplen található összes vérnyomot. Az arcon szabad szemmel nem látható hajszálerekből származó vérnyomokat talált, aminek konklúziója alapján kizárta annak a lehetőségét, hogy a képmás létrejöttében emberi kéz játszhatott közre.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során