Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Március 17. 08:32, szombat | Helyi
Forrás: mti.hu

A Veszprémi Művész Céh kiállítása Tihanyban

A Veszprémi Művész Céh kiállítása Tihanyban

A több mint harminc művész alkotásait felvonultató tárlat a tihanyi bencés apátság galériájában június 10-ig tekinthető meg.

Örüljünk a sokszínűségnek, mert el kell fogadnunk egymás különbözőségét, s akkor a tágabb világ is odafigyel ránk - mondta Korzenszky Richárd perjel a Veszprémi Művész Céh kiállításának megnyitóján pénteken, Tihanyban.

A bencés apátság galériájában a perjel azzal folytatta: a nemzeti ünnep közelében arra is kell gondolni, hogy a bot és a vászon zászló is lehet, vagyis legyenek olyan művészek, akik nemcsak leképezik a körülöttük lévő világot, hanem alkotásaikkal túlmutatnak önmagukon, felkiáltójellé válnak. Ez történik itt - állapította meg Korzenszky Richárd a tárlatról.

Somogyi Győző, a Veszprémi Művész Céh alapítója visszaemlékezett az alkotóközösség 1988-as alapítására. - Merész gondolat volt - mondta -, hiszen a szocializmusban áthághatatlan akadály volt profi és amatőr, fővárosi és vidéki művész között. A veszprémiek ezért szándékosan választották a középkori elnevezést: céh. Kimondatlan alapszabályuk, hogy egymásnak nem kritikusai, mert az szétveri a közösséget - magyarázta.

Felidézte a céhes lakomák hangulatát, a céh, mint "szeretetközösség" működését. "S itt magasodik felettünk Tihany, az apátság, amely megadja a szakrális helyet a művészeknek évről-évre, hogy kiállítsanak" - mondta Somogyi Győző.

Búzás Huba költő Egry József szavaival köszöntötte az egybegyűlteket. A kiállított festményekről, kisplasztikákról, szobrokról, montázsokról azt mondta: a pannon szellemiség jelenik meg bennük, modern európai látásmóddal. A kiállított művek reprezentálják a pannon valóságot, az e tájban élő ember lelkületét - vélte.
A megnyitón Gáll Isis hársfaművész saját szerzeményeit adta elő Gáll Arielle zongorakísérete mellett.

A több mint harminc művész alkotásait felvonultató tárlat a tihanyi bencés apátság galériájában június 10-ig tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.