Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 17. 20:19, szombat | PR
Forrás: InfoVeszprém.hu

Ajándékozási illemszokások

Ajándékozási illemszokások

Az ajándékozásnak is vannak szabályai, így karácsony előtt talán nem árt átismételni, hogy melyek is ezek.

Az ajándék kiválasztásánál elsősorban az legyen irányadó, hogy

- kit akarunk megajándékozni
- milyen kapcsolatban vagyunk vele
- vajon minek örülne legjobban a megajándékozott

Nem kell mentegetőzni az ajándék átadásakor azzal, hogy ez szerény, csekély az értéke. A figyelmességet, a szeretetet, a befektetett munkát illik értékelni és nem az ajándék árát.

Ne ajándékozzuk tovább a család más tagjának azt, amit kaptunk. Soha ne szóljuk le az ajándékot még akkor sem, ha nem tetszik. Még ilyenkor is illik köszönetet mondani. Mindenkinek más az ízlése, az ajándékozónak lehetséges, hogy ez tetszett. Méltányoljuk inkább a jó szándékot, természetesen lelkendezni nem kötelező.

Bizonyos ajándékok akár modortalanságra is vallhatnak, ezért alaposan gondoljuk át, hogy kinek mit vásárolunk. Például dundi nőnek, aki megveti a fogyókúrát ne vegyünk diétás szakácskönyvet, ahogyan a nemrég leszokott családtagnak sem illik gravírozott öngyújtót ajándékozni.

A szúró eszközöknek szimbolikus értelmük van, haragot és harcot jelképeznek, ezért nem illik kést, ollót és további szúró,vágó tárgyakat ajándékba adni.
Jóllehet más kultúrákban illik megvárni a vendég távozását a csomagolópapír leszakítása előtt, nálunk ez nem divat, sőt. Ha nem bontjuk ki és nézzük meg azonnal az ajándékot, azzal megbánthatjuk szeretteinket, mert úgy tűnhet, hogy cseppet sem érdekel mit vettek.

Pénzt adni nem csak illetlenség, de fantáziátlanságra is vall. Olyan, mintha lusták lennénk utánajárni az ajándéknak, ráadásul személytelen is egy köteg bankót valakinek a kezébe nyomni. Ha mindenképpen azt szeretnénk, hogy azt az összeget úgy költse el, ahogyan szeretné, akkor vásárolju k neki ajándékutalványt.
Elég kellemetlen, amikor az árcédula az ajándékon marad. Mindig ügyeljünk rá, hogy eltüntessük az összeget az ajándékokról, hiszen a karácsony az örömszerzésről szól, nem pedig az anyagiakról.

Az ajándék soha ne legyen bántó, ne sértsünk meg senkit, az emberek többsége elég érzékeny. A humoros ajándék legyen ízléses, szellemes és senkit ne sértsen meg önérzetében.

Igen kínos lehet karácsonykor, ha olyan valakitől kapunk ajándékot, akinek mi nem vettünk semmit. Ilyen és ehhez hasonló helyzetek azonban előfordulhatnak az ünnepek alatt, ezért jobb, felkészülünk ezekre. Néhány kérdés és válasz, ami igen hasznos lehet számunkra:

Ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékot adnunk, mint amit kaptunk valakitől?
Nem, találjuk meg a legjobb ajándékot, amit adni szeretnénk. Amikor eljön a karácsonyi adok-kapok ideje, készítsünk egy listát azokról, akiket meg szeretnénk ajándékozni. Ezen a papíron azt is tüntessük fel, hogy mennyit tudunk egy-egy emberre szánni.

Valaki, akinek nem terveztünk, hogy karácsonyi ajándékot veszünk, megajándékoz. Kell-e viszonozni?
Nem, de mindenképpen köszönjük meg . Nem szükséges viszonozni egy váratlan karácsonyi ajándékot. És ne mondjuk, hogy "Holnapra lesz valamim a számodra." A legjobb, ha csak megköszönjük anélkül, hogy elkezdenénk magyarázkodni, miért nem vettünk neki karácsonyi ajándékot.

Amikor ajándékozunk, akkor megtartjuk a blokkot is?
Mindenképpen! Nem szégyen a blokkot megtartani, ugyanis ha mégsem jó a választott darab, akkor vissza tudjuk vinni kicserélni, és senki sem kerül kellemetlen, kínos helyzetbe.

Szükséges köszönőüzenet, ha személyesen már megköszöntük a karácsonyi ajándékot?
Nem. Kedves gesztus, ha üzenetben is megköszönjük a karácsonyi ajándékot annak, akinek már személyesen is megtettük, de nem kötelező.

Helyes megajándékozni azt, aki nem ünnepli ugyanakkor a te ünnepeidet?

Igen, mindig jó ajándékot adni. Jelezhetjük vele, hogy fontos számunkra valaki, vagy nagyra értékeljük őt.

Az ajándékutalványok népszerűek, de csak megfutamodásnak számítanak?
Nem, manapság már teljesen elfogadottak. Az ajándékutalványok jó példák arra, hogy változnak a szokások.

Milyen karácsonyi ajándékokat nem illik adni egy ismerősnek?
Kölni vagy parfüm, fehérnemű, hálóruha, alkohol. A fehérneműt nem szokás adni, hacsak nem a párunk az illető. A parfüm nagyon személyes, intim, ezt sem ajánlott ajándékozni. Az alkohollal pedig melléfoghatunk, ha nem ismerjük elég jól azt akit meg akarunk ajándékozni, ugyanis nem tudhatjuk, hogy mit szeret, vagy egyszerűen mit gondol az alkoholfogyasztásról.
















Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.