Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 03. 17:26, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Államkincstár: hétfőtől vásárolható a 2014-es babakötvény a kirendeltségeken

Államkincstár: hétfőtől vásárolható a 2014-es babakötvény a kirendeltségeken

Hétfőtől lehet 2014-es évjáratú babakötvényt vásárolni a Magyar Államkincstár (MÁK) kirendeltségein.

A MÁK hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az elmúlt másfél hónapban több mint 11 000 Start-számlát nyitottak a kincstár fiókjaiban, így egyharmaddal nőtt a babakötvény számlák száma, a befizetett pénz pedig megduplázódott.
Az új babakötvény 2013. december 2. óta jegyezhető, de már most látható, hogy a korábbinál több szülő él a lehetőséggel, két hónap alatt, az indulás óta mintegy 2,5 milliárd forintot helyeztek el a számlákon. A családbarát intézkedésnek máris pozitív fogadtatása van - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke hétfőn az MTI-nek.
A MÁK jelenleg közel 30 ezer Start-értékpapírszámlát kezel országosan, összesen több mint 4,6 milliárd forint névértékben.
A babakötvény termék kizárólag a Start- értékpapírszámlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami kamattámogatással ösztönzi. Az új babakötvény az éves átlagos infláció felett 3 százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év - olvasható a közleményben. A Start-értékpapírszámla nyitása és vezetése díjmentes - fűzte hozzá Dancsó József.
A letéti Start-számlára az állam egyszeri 42 500 forint életkezdési támogatást utal a 2006. január 1-jét követően született gyermekek esetében. Ahhoz, hogy a gyermek számláján az összeg gyarapodjon, a szülőnek, illetve törvényes képviselőnek Start-értékpapírszámlát kell nyitnia.
A magyar állam évente, a Start-értékpapírszámlára a magánszemély által befizetett összeg 10 százalékát, de maximum évi 6000 forint további támogatást ír jóvá a Start-értékpapírszámlán. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a Start-értékpapírszámlájára történő szülői befizetés 20 százalékának megfelelő, de maximum évi 12 000 forint összegű további támogatásban részesül. Ugyanez az éves 12 000 forint összegű támogatás illeti meg a nevelt gyermekeket is - tette hozzá az elnök.
A Start-értékpapírszámla ugyanakkor azonos feltételek mellett megnyitható valamennyi 18. életévét be nem töltött, belföldi lakcímmel rendelkező gyermek részére. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetésnél a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a megtakarítás.
A szülőknek csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatára Start-értékpapírszámla megnyitása érdekében, de ez jelentősen egyszerűsíthető a Kincstár által nyújtott kényelmi szolgáltatások igénybe vételével (TeleKincstár, WebKincstár).
A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátotta ki az ÁKK Zrt., ennek első kamatfizetése hétfőn van.
A 2014. január 31. után született gyermekeknek már az újabb sorozat vásárolható meg 2014. február 3-ától 2033/S néven. A babakötvényt évente új sorozatban bocsátják ki, ezzel biztosítva a gyermek születési évéhez igazodó 19 éves futamidejű kötvény megvásárlását - mondta az MTI-nek Dancsó József.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során