Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 10. 08:43, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

AM-államtitkár: a víz a legfontosabb erőforrások egyike

AM-államtitkár: a víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni.

Az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül már elképzelhetetlen, ezért az Agrárminisztérium az öntözéses gazdálkodás elősegítésére egy intézkedéscsomagot készített - mondta Farkas Sándor, Agrárminisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, a NIVEX Nemzetközi Ivóvíz Konferencián a szaktárca közleménye szerint.
Az államtitkár a tudományos konferencián elmondta: a jelenlegi előrejelzések alapján a 21. század végére a Kárpát-medencében az átlaghőmérséklet akár 3,5 fokkal is emelkedhet. A nyári hónapok még intenzívebb felmelegedéséhez, a csapadékos és csapadék nélküli időszakok szélsőséges változásához Magyarországnak is alkalmazkodnia kell. Az idei június volt a valaha mért legszárazabb és a harmadik valaha mért legforróbb nyári hónapunk. Júniusban átlagosan mindössze 16 milliméter csapadék hullott a szélsőségesen száraz térségben, az Alföld középső részén.

Felelősséggel tartozunk szülőföldünkért, alapvető nemzeti érdekünk, hogy megfelelően bánjunk vízkészleteinkkel, gondoskodjunk vízbázisaink védelméről, tegyünk a fenntartható vízgazdálkodásért - hívta fel a figyelmet.

Farkas Sándor a tudományos tanácskozás résztvevői előtt beszélt arról is, hogy mivel a mezőgazdaság jövője szempontjából az öntözésfejlesztés megkerülhetetlen, az öntözéses gazdálkodás elősegítésére az Agrárminisztérium intézkedéscsomagot készített, amelynek része az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény.

Megfelelően bánni vízkészleteinkkel, tenni a fenntartható vízgazdálkodásért, gondoskodni vízbázisaink védelméről nemcsak gazdasági, hanem alapvető nemzeti érdekünk is. A törvény és a hozzá kapcsolódó intézkedéscsomag átlagosan ötmillió forinttal csökkentheti 100 hektár termőföld öntözéséhez szükséges beruházásának költségét - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor reményét fejezte ki, hogy a gazdák igénye és érdeke szerint egyre nagyobb mezőgazdasági területet lehet majd öntözni. Úgy vélte, a jelenlegi mintegy 100 ezer öntözött hektár az elkövetkező években 200-250 ezer hektárra is nőhet, biztosítva ezzel az eredményes gazdálkodást. Ezt segítheti az az 50 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat, amelyben eddig 671 támogatói döntés született 36 milliárd forint értékben.

Címkék: víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére