Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 02. 12:27, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Andor László: gazdasági válság idején elfogadható a közfoglalkoztatás

Andor László: gazdasági válság idején elfogadható a közfoglalkoztatás

Gazdasági válság idején a közfoglalkoztatás elfogadható, esetenként nélkülözhetetlen – mondta az Új Dunántúli Naplónak adott interjújában az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa. Andor László szerint hosszabb távon a közmunkánál jobb szociális szövetkezeteket kialakítani azokon a területeken, ahol a piac nem teremt prosperitást.

A biztos fontosnak nevezte, hogy a közfoglalkoztatás által az abban részt vevők jobb helyzetbe kerüljenek, mint nélküle.
A lapnak nyilatkozva arra a kérdésre, jelenthet-e valódi megoldást a munkanélküliségre a közmunka, és mi az Európai Unió hozzáállása ezzel kapcsolatban, Andor László úgy nyilatkozott: "a közmunka esélyt kell, hogy teremtsen a munkaerőpiacra való visszakerülésre, úgy, hogy ténylegesen olyan tudást és készséget lehet megszerezni általa, amely később a piaci elhelyezkedést mozdítja elő". Szerinte hosszabb távon a közmunkánál jobb szociális szövetkezeteket kialakítani azokon a területeken, ahol a piac nem teremt prosperitást.
"Az Európai Bizottság mindezek miatt azt javasolja Magyarországnak, hogy csökkentse a közmunka dominanciáját a foglalkoztatási intézkedéseken belül és erősítse meg az aktiválási elemeket. Vannak jó példák szerte az EU-ban, amelyek adaptálhatóak Magyarországon is. Ajánlható például a belga voucher (vagy utalvány-) rendszer, amelyben az állam és a munkáltatók közösen finanszírozzák a nehezebben munkát találók órabérét és a rendszer még juttatásokat is biztosít" – fogalmazott a biztos. Az Új Dunántúli Napló annak kapcsán kérdezte Andor Lászlót, hogy nemrég Brüsszelben a szegénység elleni küzdelem jelenlegi állásáról rendeztek konferenciát. Andor László szerint egyértelmű, hogy a tagállamok szintjén áll rendelkezésre több eszköz ahhoz, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen hatékonyan lehessen fellépni. Ugyanakkor a biztos szerint az EU-nak is van eszköztára, amellyel a tagállamokat segíti: ilyenek az esélyegyenlőségről szóló jogszabályok, politikai iránymutatások és ajánlások, a tapasztalatcserét elősegítő európai fórumok és az uniós pénzügyi források. Elmondta, a legutóbbi években az EU szintjén erősödött a szociálpolitikai koordináció: 2010-ben közös célt tűztek maguk elé a tagországok, amely szerint az Európai Unióban 2020-ra legalább 20 millió fővel kell csökkenteni a szegénységben élőket. Ennek keretében Magyarország közel félmilliós vállalást tett. Az Eurostat október végi statisztikája szerint Magyarországon a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által fenyegetettek száma 3,051 millióról 3,188 millióra emelkedett 2010 óta. A részletes adatok szerint a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma is nőtt; egy év alatt 2,278 millióról 2,527 millióra. Andor László szerint Magyarországon nemcsak arról nincs konszenzus, hogy milyen eszközökkel kellene mérsékelni a társadalmi különbségeket, hanem arról sincs, hogy kell-e egyáltalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során