Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 21. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Angolkisasszonyok - 400 éve a gyengék szolgálatában

Angolkisasszonyok - 400 éve a gyengék szolgálatában

A rendszerváltás után négy iskolát vettek vissza az angolkisasszonyok vagy hivatalos nevükön a Cogregatio Jesu szerzetesei. Alapítójuk, Ward Mária nyomán a tudást, a lelkiséget és a szolgálatot helyezik a nevelés középpontjába. Anyagi vagy emberi erőforrás szűkében ma két hazai intézmény – a budapesti és az egri- működik irányításuk alatt. A rend alapításáról, küzdelmes történetéről és jelenlegi helyzetéről Knáb Judit tartományfőnök mesélt a Rádió Orient hallgatóinak.

Esélyt adtak a nőknek

A yorkshire-i katolikus nemesi családból származó Ward Mária körül angol nemes kisasszonyokból szerveződött tanító közösség sokáig titokban végezhette csak apostoli tevékenységét, hisz önállóságuk szokatlan volt a XVII. századi társadalomban és egyházi szervezetben egyaránt. A alapító és nőtársai saját útjukat keresgélve a jezsuiták mintájára kezdtek a korban semmiféle képzésben nem részesülő lányokat tanítani. Haladó szellemiségüket jelzi, hogy a háztartási ismeretek és kézimunka mellett művészetekre, véleményük kifejezésére, latin nyelvre, természet- és társadalomtudományi ismeretekre tanították a helybéli, az Angliából és a német fejedelemségekből érkező hajadonokat.

Sikerességüket és azt, hogy a szokásrendtől függetlenül igény volt tevékenységükre, Európa-szerte terjedő iskoláik száma bizonyította a legjobban. 1627-ben Pázmány Péter hívására Pozsonyba látogat Ward Mária, ahol a következő évben Köln, Bécs és Bajorország után, iskolát indít. Egyházi jóváhagyás híján, a püspökök ármánykodása következtében 1631-ben pápai bulla tiltja meg tevékenységüket és az alapító börtönbe is kerül. Halála után követőinek 1703-ig kellett várni, hogy a jezsuita rend constitutióinak egy kis magvát alapul véve, ám alapítójuk kilétét titokban tartva, hivatalosan folytathassák oktató-nevelő tevékenységüket - mesélt a rend történetéről Knáb Judit.

Tűr, tilt, támogat - a rend magyarországi története

Magyarországon Mária Terézia hívására 1770-től működtettek iskolát az addigra főleg német nyelvterületen származásukról és családi állapotukról angolkisasszonyoknak elnevezett nővérek. Tevékenységüket II. József rendeletei sem akadályozták, hisz az az oktatás miatt hasznosnak minősült. Sőt, a kalapos király uralkodása idején jutottak máig központi rendházukhoz a Váci utcában, ahol iskolát is alapítottak, akkor még kizárólag lányok részére. Ezt sorra követte a többi internátus, először Egerben, majd Veszprémben, Kecskeméten és 1941-től Piliscsabán. Az oktatás színes palettáját képviselték elemi, polgári, kereskedelmi, sőt Magyarországon elsőként a tanítóképzés terén. Tantestületük zöme mindvégig jellemzően nővérekből állt.

A kommunista rendszer 1948-tól államosította iskoláikat, 1950-től pedig internálta a rend képviselőit – hazai túlélésüket csak egy fiatal novícia leleményességének köszönhették, aki félreeső egyházi ingatlanokban kialakított idős otthonokba menekítette a rend idős, beteg, otthontalanul maradt tagjait. Az aktív korúak a tanítástól száműzve az egészségügy területén, fizikai munkásként és sokan a gyökerekhez visszatérve, titkosan a hitet terjesztve, oktatva élték mindennapjaikat. A szerencsésebbek a Sankt pölteni iskolába, vagy a Magyarországról Argentínába emigráló magyar közösség által a tengerentúlon alapított iskolába kerültek.

A rendszerváltozás után 160-170 nővér állt készen a munka folytatására, így 1990-től sorra indult újra az oktatás Egerben, Kecskeméten, Piliscsabán és végül Budapesten.

Kevesebből, sokakért

A közelmúltról szólva, a tartományfőnök elmondta, közel húsz éves működtetés után, 2008-ban a szerzetesek és a tanulók számának csökkenése miatt a rend kecskeméti iskoláját átadta a piaristáknak, a piliscsabai iskolát pedig emberi és anyagi erőforrások híján a székesfehérvári egyházmegyének. Így a megmaradó egri és budapesti iskolák fejlesztésére koncentrálva, a tudás- lelkiség- szolgálat hármas alappillére mentén, egyre nagyobb érdeklődésre számot tartva közvetítik ma alapítójuk, Ward Mária örökségét. Az eredeti célhoz híven, a többi egyházi és állami intézménynél nagyobb hangsúlyt fektetnek napjainkban is a művészeti – zenei, képző- és színművészeti- , idegen nyelvi és természettudományos oktatásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk