Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 29. 14:32, vasárnap | Belföld
Forrás: családháló.hu

Anyatej kontra tápszer – melyiket válasszam?!

Anyatej kontra tápszer – melyiket válasszam?!

Magyarországon évente 1 700 000 doboz kezdő tápszer fogy alig 90 000 szülés mellett. A szülés után hazánkban jelenleg az édesanyák 90 százaléka kezdi el szoptatni gyermekét.

Ez jóval meghaladja az EU átlagát (60%). A mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta 7 százalék körül állapodott meg. Noha a tendencia emelkedik, mégis döbbenetes az a tény, hogy 2004-ben a hat hónapig kizárólagosan szoptatott babák aránya még mindig csak 36 százalék volt.

Anyatej? Nem kérdés!

Az anyatej a legideálisabb a csecsemők számára. A tehéntejjel ellentétben az anyatejben levő tejfehérje alkalmasabb a kisded anyagcseréjéhez, emellett a zsírok is könnyebben emészthetőek és jobban felszívódnak, és nem utolsó sorban védi az újszülöttet a betegségek, a fertőzések és az allergia ellen.

Az anyatejen keresztül a gyermek immunrendszere is erősödik, ugyanis antitesteket kap a kicsi szervezete a betegségek legyőzésére. Például ha az anya meghűl, szervezete antitesteket termel. Az orvosok szerint így a gyerek is védett lesz a hűléssel szemben. Az is lehet, hogy el sem kapja a betegséget, vagy ha mégis, akkor könnyebb lefolyású lesz, és ez is csak akkor következik be, ha az anya nem az elejétől szoptatta gyermekét.

Az első három hónapban egy egészséges csecsemő megfelelő táplálékfelvétel mellett hetente átlagosan 200 grammot gyarapszik. Ezzel kapcsolatosan egyetlen dologra kell mindenképpen odafigyelnünk: a gyerek túlsúlyos lesz, ha az anya bizonyos gyógyszereket vagy több gyógyszert is szed. Fontos tudni azt is, hogy az édesanya étrendje nagyban befolyásolja az anyatej minőségét és mennyiségét. A felmérések szerint Magyarországon a csecsemőknek mindössze egyharmada kap kizárólag anyatejet hathónapos koráig.

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.