Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2012. Augusztus 28. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Apple vs. Samsung: licenszdíj fizetésére kényszerülhet a Samsung

Apple vs. Samsung: licenszdíj fizetésére kényszerülhet a Samsung

A kaliforniai döntés értelmében az Apple által felhozott hét szabadalom közül hatot sértenek a Samsung készülékei.

A bíróság 1,05 milliárd dollár értékű büntetés fizetésére kötelezte a koreai vállalatot – ez kisebb, mint a Tim Cook által vezetett vállalat által kért 2,5 milliárd dollár értékű összeg, de meghaladja a Samsung általi várakozásokat. A megtámadott fél ellenkereseteit a bíróság visszautasította. A döntés eddig minden idők legnagyobb értékű szellemi tulajdonhoz köthető perének számít.

Ugyanakkor a Samsung otthoni piacán, Dél-Koreában lényegében ugyanebben az ügyben a Samsung került ki győztesként – habár a győzelem kevésbé volt meghatározó, mint az almás vállalat sikere Amerikában - írják az Equilor elemzői. A döntés következtében a Samsung licenszdíj fizetésére kényszerülhet, melynek értéke készülékenként 5 dollárt is elérhet – ez azonban vélhetően csak az Egyesült Államok piacán értékesített készülékekre vonatkozna. A költségeknek azonban vélhetően nem lenne számottevő hatásuk a vállalat pénzügyi eredményességére, az összeg ugyanis a Samsung működési profitjának körülbelül 3 százalékát tenné ki éves szinten.

Érdekes kérdés a vállalati megítélés változása, mellyel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Habár kétségkívül negatív fényt vet a koreai vállalatra a bíróság döntése, elemzők figyelmeztetnek arra, hogy sok leendő vásárló fejében megfordulhat két kérdés; az egyik, hogy 'mi lehet annyira jó ezekben a készülékekben, hogy az Apple ennyire elszántan küzd ellene?”; a másik pedig: 'ha ez tényleg egy ugyanolyan jó másolat, akkor miért ne válasszam a Samsung készülékét olcsóbban?” Természetesen a döntés hosszú távú következményei jelenleg még rendkívül nehezen láthatóak előre.

Milyen hatással járhat ez a technológiai óriás részvényeire? Habár a részvények vélhetően negatív irányba fognak mutatni a napokban, jelentős mértékű áresésre nem érdemes számolni a Samsung-részvények kapcsán, mert a negatív döntés következményeit a piacok már nagyrészt beárazták.

Újabb kérdést vet fel, hogy a termékfejlesztést illetően milyen változásokra számíthatnak a jelenlegi és leendő Samsung-tulajdonosok. Habár a meglévő készülékeket már senki nem veheti el a tulajdonosoktól, a vállalat esetlegesen arra kényszerülhet, hogy szoftveres frissítés révén megváltoztasson egyes komponenseket. A hagyományosan gyors ütemben fejlesztő koreai vállalat legújabb termékeit azonban értelemszerűen már nem érinthetik ilyen korlátozások – mint ahogy a gyártó legfrissebb csúcstermékét, a Galaxy 3 okostelefont sem, melynek tervezése során elsőrangú szempont volt, hogy a készülék különbözzön a rivális termékeitől. (Természetesen amerikai piacon az Apple ezt is megpróbálta betiltatni.)

A döntés meghirdetésével egy időben elindultak a spekulációk: milyen irányt vesz ezek után a technológiai cégek jogi háborúja? Egyesek azt rebesgetik, hogy a San José-i vállalat ezek után célba veheti az operációs rendszerek hadszínterén legnagyobb riválisát, a Google-t – habár többen kiemelik, hogy a keresőóriás vélhetően még az Apple-nek is túl nehéz falat lenne: többek között azért, mert a Mountain View-i székhelyű vállalatnak nem származik közvetlen bevétele az Android operációs rendszerek értékesítéséből, így kártérítés követelése nehézkes lenne. Más elemzők szerint az Apple inkább folytatja eddigi stratégiáját, és a főbb Android-használó partnereket fogja támadni.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az okostelefonok piacán nem csak két versenyző van, és a döntés legnagyobb nyertese nevető harmadikként éppen a Microsoft. lehet. Az Android-gyártók számára egyértelmű a döntés üzenete: ők lehetnek az Apple következő áldozatai. Ennek fényében alternatívaként merülhet fel a Windows 8, mellyel együtt olyan rendszert kapnak, melyen rendkívül nehéz jogilag fogást találni – továbbá, a Microsoft jogi védelmet ígér a partnereinek.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a jogi csatározásban nem csak két vállalat, hanem (mivel a döntés precedenst teremt) bizonyos szempontból egy igen fontos elv is a döntőbírák elő került: mennyiben 'inspirálhatják” egyes vállalatok termékei más gyártók eszközeit? A döntés egyértelműen a jogvédelem és a szellemi tulajdonjogok szentsége irányában mutat – azonban kérdés, hogy ez milyen hatást fog gyakorolni a vállalatok kreativitására, fejlesztési magatartásaira? Ez azonban vélhetően csak jóval később fog kiderülni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

2024. Május 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Tűzoltó sérült meg egy felrobbant kézigránáttól Horvátországban

A tűzoltó épp egy kigyulladt ház oltásában vett részt kedden a közép-horvátországi Károlyvárosban (Karlovac), amikor egy felrobbanó kézigránáttól súlyos sérüléseket szenvedett.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.