Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 28. 14:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Aszpirinnel a bélrák ellen

Aszpirinnel a bélrák ellen

A tudósok felfedezték, hogy akik naponta szednek bizonyos mennyiségű aszpirint, azoknál jelentősen csökken a bélrák kialakulásának esélye.

Éppen ezért úgy gondolják, hogy a jövőben érdemes lenne a szert naponta adagolni azoknak, akikről az orvosuk tudja, hogy hajlamosak a daganatos betegségre.

A The Lancet című orvosi szaklapban tették közzé azt a tanulmányt, amely során 861 olyan pácienst vizsgáltak, akik kifejezetten hajlamosak voltak a bélrákra. A tudósok elmondták: két éven keresztül szedett az alanyok egy csoportja napi két szem aszpirint, aminek köszönhetően 63 százalékkal csökkent esetükben a daganatos elváltozás kialakulásának gyakorisága a kontroll csoporthoz képest.

Sir John Burn professzor, a vizsgálatokat vezénylő tudós elmondta: az eredmények meggyőzőek, és úgy tűnik, hogy a hatóanyag tényelegesen képes blokkolni a bélrákra hajlamos betegek szervezetében azokat a folyamatokat, amelyek hatására idővel mindegyiküknél nagy eséllyel kialakulna az elváltozás.

Más szakértők hozzátették: több olyan tanulmány is készült már, amelyek az aszpirin rák elleni hatékonyságát támasztják alá, így egyre nagyobb esélyt látnak arra, hogy a jövő rákgyógyszereiben ez a hatóanyag is jelentős mennyiségben szerepel majd.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.