Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 09. 07:05, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Az eddiginél is több betegágy működik majd a komlói kórházban

Az eddiginél is több betegágy működik majd a komlói kórházban

A sebészeti és belgyógyászati osztályok fennmaradása volt a legnagyobb tétje a struktúra-átalakításnak Komlón.

Minderről csütörtök délelőtt már pozitív szóbeli megállapodás is született ez egészségügyért felelős államtitkárság képviselői, valamint a komlói delegáció, Polics József polgármester és a kórház szakemberei között. A kórházi ellátás nemhogy megmarad a városban, a járóbeteg-ellátás és a sürgősségi fogadóhelyek, valamint a pulmonológiai rehabilitációs osztály fejlesztésére is lehetőség nyílik 2014-ig.

Megállapodás egyfelől arról született, hogy a PTE-vel való szakmai integráció keretében a belgyógyászatra 20 darab, a sebészetre pedig 10 ágy kerül kihelyezésre. A finanszírozás ugyan az egyetemen keresztül történik, de a betegellátás marad Komlón – szólt a sikerekről Polics József polgármester. – Másfelől jók az esélyeink arra is, hogy állami támogatással fejleszthessük a sürgősségi betegellátást és az emögött álló járóbeteg-ellátást: például műszereket vásároljunk, valamint fürdőket, vizesblokkokat alakítsunk ki. A mai tárgyalásnak köszönhetően a komlói kórházban jelenleg működő 165 betegágy helyett 181 ágy fogadja majd a betegeket.

A sebészeti és belgyógyászati ágyszámra amúgy maguk a kórház vezetői tettek javaslatot figyelembe véve az általános kormányzati szándékokat és a komlói ellátási körzet optimális igényeit. „A legfontosabb, hogy a kórház vezetése által kitűzött szakmai célok hiánytalanul teljesültek - nyilatkozta dr. Juhász Erzsébet orvosigazgató. A két osztály orvosai biztosítani fogják a napi 24 órás sürgősségi ügyeletet is, így a mentőknek továbbra sem kell automatikusan Pécsre vinni a betegeket.”

Továbbá tervezik azt is, hogy a hagyományos műtétek mellett az intézmény a jövőben bővíteni fogja az egynapos sebészeti ellátásban elérhető beavatkozások körét a szemészettel. Az aktív osztályok mellett közel 150 ágyon folyik majd krónikus és rehabilitációs betegellátás a városban. Ennek része lesz egy speciális tüdőgyógyászati rehabilitációs osztály, amely elsősorban az egykori bányászok megbetegedéseinek kezelésére fog szakosodni. A tervek között szerepel egy 10-20 ágyas kardiológiai rehabilitációs részleg létesítése a pécsi egyetem szívcentrumával szoros szakmai együttműködésben.

Polics József a tárgyalások során kifejtette, hogy a kórházi vezetők által kialakított szakmai álláspont figyelembe vétele a térség betegeinek ellátása szempontjából létkérdés. „A szakma és a komlói városvezetés sikerének tartom, hogy mindezt sikerült elérnünk. Sajnálatos, hogy voltak, akik indulatokat gerjesztve, alaptalanul a kórház bezárását jósolták. A továbbra is működő aktív ellátásnak és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően az intézmény jövője hosszú távon is biztosítva van” - nyilatkozta a polgármester.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.