Városlista
2020. február 23, vasárnap - Alfréd

Hírek

2011. December 22. 08:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Az égig húzták az arany csíkot

Az égig húzták az arany csíkot

Három emberrel a fedélzetén kezdte meg útját a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Szojuz TMA-03M típusú űrhajó a bajkonuri űrrepülőtérről szállt fel a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint délután. A csoport parancsnoka az orosz Oleg Kononyenko, a legénység tagja az amerikai Don Pettit és a holland Andre Kuipers. Az űrállomást pénteken érik el, ahol márciusig együtt dolgoznak három másik asztronautával. Az űrhajó rendszerei rendben működnek.

Nyolc perccel a felbocsátása után Föld körüli pályára állt, majd megkezdte az automatikus megközelítési manővert. A tervek szerint az új legénységre 71 kísérlet elvégzése vár, egyebek között mintát vesznek az űrállomás felszínéről, mert a tudósok arra kíváncsiak, hogy megélnek-e esetleg rajta mikroorganizmusok.

A következő hónapokban két Progressz teherűrhajó kapcsolódik az állomáshoz, valamint az ATV automata európai űrhajó és az első magánűrhajó, a teherszállító amerikai Dragon, amely szintén személyzet nélkül repül.

Jelenleg csak orosz űrjárművek tartják a kapcsolatot az állomással, de ez is veszélybe került, amikor augusztusban felrobbant egy Progressz. Ez volt az első ilyen baleset 1978 óta. Az Egyesült Államok mintegy 50 millió dollárt fizet az orosz űrügynökségnek egy-egy amerikai utasért.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 23. 09:29, vasárnap | Belföld

Ma tartják a mohácsi busójárás fő programjait

Ma rendezik meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maszkosok dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő lesz kíváncsi.

2020. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) által alapított Emberi Méltóságért kitüntetést szombaton Budapesten.

2020. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld

Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetes kapta az idei Hit pajzsa díjat

Imre Margit Ágota görögkatolikus szerzetes kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat.

2020. Február 22. 16:23, szombat | Belföld

Érdemes lenne bevezetni a kétlépcsős azonosítást az internetes csalások ellen

A kétlépcsős azonosítás (kétfaktoros autentikáció) jelenthet megoldást az internetes csalásokkal szemben - mondta Bársony Péter kiberszakértő szombaton az M1 csatornán.