Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2015. December 08. 07:45, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Az EU közel 100 millió euróval támogatja Ukrajnát

Az EU közel 100 millió euróval támogatja Ukrajnát

Az Európai Unió közel 100 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a decentralizációs reformok végrehajtásához és a helyi kormányzás erősítéséhez - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

A bizottság által elfogadott intézkedéscsomag értelmében 97 milliót eurót fordítanak a kitűzött célok elérésére. A támogatás egyik fő célja a kormányzás és az elszámoltathatóság erősítése helyi, regionális és országos szinten.

A költségeket nagyrészt az Európai Unió állja, a programhoz azonban Németország és Lengyelország is hozzájárul 6, illetve 1 millió euróval.

Az Európai Bizottság által kiadott sajtóközlemény szerint a stabilitás és a béke elősegítését szolgáló uniós eszköz (IcSP) keretében további 10 millió euróval járulnak hozzá a kormányzás helyreállításához és a békeépítéshez a fegyveres harcok által leginkább sújtott Kelet-Ukrajnában.

"Ukrajna továbbra is elől szerepel az EU napirendjén" - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Tanács hétfői brüsszeli ülése után. "Ezek a programok fontos szerepet fognak játszani Ukrajnának a kormányzás javítását célzó erőfeszítéseiben, ide értve a konfliktus sújtotta keleti területeket" - tette hozzá.

Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős biztos arról beszélt, hogy az intézkedéscsomag elfogadása jól demonstrálja Európának az ukrajnai decentralizációs reformok iránti támogatását.

A decentralizáció kiemelt helyen szerepel a kijevi kormány reformprogramjában.

Címkék: eu, támogatás, Ukrajna, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.