Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 08. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az Európai Bíróság szerint túl szigorú a NAV

Az Európai Bíróság szerint túl szigorú a NAV

Két magyar áfaügyben is ítéletet hozott az Európai Bíróság.

Mindkét esetben azt mondta ki, hogy az áfamentesség, illetve az áfalevonás jogát nem tagadhatja meg az adóhatóság, ha a számlakibocsátó a számla befogadójának tudta nélkül valamilyen szabálytalanságot követ el. Az Európai Bíróság ítélete akár az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatát is módosíthatja írja a Világgazdaság.

Az adóhatóság nem tagadhatja meg az áfalevonási jogát olyan indokkal, hogy a számla befogadója nem ellenőrizte a számlakibocsátó tevékenységének szabályszerűségét – mondta ki egy magyar vonatkozású ügyben tegnapi ítéletében az Európai Bíróság.

A testülethez úgy került az ügy, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogértelmezési kéréssel fordult hozzá egy építőipari vállalkozó és az adóhatóság vitájában. Az LB azt kérdezte, hogy az uniós áfa-szabályok megengedik-e a számlabefogadó adólevonási jogának megtagadását olyan esetekben, amikor a számlakibocsátó vállalkozói igazolványát visszavonják, illetve amikor a számlakibocsátó alvállalkozó a rá bízott munkát feketén foglalkoztatott munkavállalókkal végezteti el.

„A mostani döntés megerősíti a bíróság szintén két magyar ügyben hozott júniusi ítéleteit, amikor a taláros testület azt mondta ki, hogy az adóhatóság nem tagadhatja meg az áfalevonás jogát a beszállító cég szabálytalansága miatt” – mondta a lapnak Hegedüs Sándor. Az RSM DTM tanácsadó cég adópartnere közölte: az ítéletekből az tűnik ki, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feketegazdaság elleni fellépésében alkalmazott jelenlegi gyakorlata nagyobb fokú gondosságot vár el a számla befogadójától, mint amit az Európai Bíróság szükségesnek tart.

Szerinte a döntések tükrében az adóhatóság évek óta tartó gyakorlata miatt számos hazai vállalkozás kérheti adólevonási jogának utólagos érvényesítését, amelynek összege elérheti a milliárdos nagyságrendet. Ezen egyedi eljárások sikerének esélyét, azonban előzetesen érdemes szakértő bevonásával megvizsgálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése