Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 27. 16:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az elemzők

Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az elemzők

A tavalyinál mérsékeltebb, ám uniós összehasonlításban így is erős, 3,5 százalékos gazdasági növekedés várható az idén Magyarországon a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. szerint.

Palócz Éva vezérigazgató szerdán Egerben, a hazai gazdaság idei és távlati kilátásait elemző előadásában jelezte, hogy előrejelzésük "belesimul" a prognózisok átlagába. Hozzátette: óvatosságuk egyik alapja az a gazdasági törvényszerűség, hogy a kiugró eredményű esztendőket a növekedési faktorok változatlan megléte esetén is rendszerint átlagosak követik. Másrészt előrejelzésük számos, jelenleg még be nem látható hatású kockázati tényezővel számol.

Ezek közül kiemelte a koronavírus terjedésének, a kínai gazdaság vártnál jelentősebb lassulásának és az amerikai külpolitika kiszámíthatatlanságának hatásait, továbbá az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, valamint a Brexit még nem látható következményeit. Közvetlen kockázatként értékelte Magyarországra nézve a német járműipar gyengélkedését, ugyanakkor hangsúlyozta: a hazánkban gyártókapacitással rendelkező nagy autómárkák megrendelési állománya és várakozásai nem mutatnak aggasztó jeleket.

Emlékeztetett: tavaly az ipar és a szolgáltatási szektor húzta a gazdaságot, míg a közel 5 százalékos GDP-növekedéshez a mezőgazdaság szerény mértékben járult hozzá. Ezzel párhuzamosan rendkívül gyorsan nőttek a fogyasztás és a beruházások. Utóbbi bővülése az idén mérséklődik, ám a fogyasztás erősödésének üteme változatlan marad - mondta. Az elmúlt év béremeléseit "óriási mértékűnek" nevezve arról is beszélt, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér idei növekedése a jövedelmek további emelkedését vetíti előre. A tendenciát a munkaerőhiány még táplálja, ám hosszabb távon a bérek ilyen ütemű növekedését a cégek nem képesek elviselni - tette hozzá. Erre utaló jelnek tartja, hogy egyre több vállalat szűnik meg, és a munkaerő-kiváltás is felgyorsult. Hozzátette: 2020-ra a hitelfelvételek növekvő aránya mellett a lakossági megtakarítások ütemének csökkenésére számítanak.

Előadásában Palócz Éva felidézte: 2017 óta 20 százalék körül növekedett a beruházások volumene Magyarországon, ezek jellemzően stabil vállalati és az EU-s forrásoktól függően hektikusan ingadozó állami beruházások.

Az infláció alakulásáról elmondta: 2019-ben az élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben, emellett a piaci szolgáltatások drágultak látványosan. Érdekesnek nevezte, hogy az ipari termékek árára a kínálati dömping miatt még a forint árfolyamgyengülése sem hatott. Közölte: bár a kilátások meglehetősen bizonytalanok, prognózisuk szerint az idén is "a bűvös 4 százalék" alatt marad az éves pénzromlás, az első negyedévet azonban előreláthatólag ezt meghaladó infláció jellemzi majd.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.