Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Április 18. 13:16, szerda | Helyi
Forrás: Saját forrás

Az orosz porcelánkultúra történelme a Herendi Porcelánmúzeumban

Az orosz porcelánkultúra történelme a Herendi Porcelánmúzeumban

Összességében az Imperial Porcelánmanufaktúra több mint 200 munkája tekinthető meg a Herendi Porcelánmanufaktúra Múzeumának termeiben. A kiállítás 2012. június 17-ig látogatható.

A Herendi Porcelánmanufaktúra jelenleg a világ egyik legnagyobb porcelánmanufaktúrája. Manufaktúra és nem gyár, ahol mind a mai napig kézműves úton állítják elő a porcelán remekműveket. Termékpalettáját illetően több mint 16.000 formával és több mint 4.000 mintával rendelkezik, így a lehetséges Herend termékek száma eléri a 64 millió darabot. A Manufaktúra értékesítési hálózata közel 60 országot foglal magában.

A már majdnem két évszázada működő Herendi Manufaktúra, több jelentős világversenyen bizonyította, hogy helye van a luxusiparban, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a tavalyi év folyamán beválasztották a Comité Colbert tagjai közé. A Comité Colbert egy francia szövetség, amely a luxusipari vállalatokat hivatott prezentálni és tagjai között olyan világszerte ismert márkanevekkel találkozhatunk, mint: Chanel, Louis Vuitton, Cartier.

2012. március 28-án nyílt mega Herendi Porcelánmanufaktúra Múzeumának soron következő időszaki kiállítása, amely a szentpétervári Imperial Porcelánmanufaktúra történelmét tárja az érdeklődök elé. A látogatók megtekinthetik az orosz porcelán mesterműveket a XVIII. századtól kezdve - a klasszikus porcelánt új formai és mintabeli ötletekkel megtöltő – kortárs művészetekig.

Az Imperial Porcelánmanufaktúra első időszakában (XVIII.-XIX. század) készült alkotásokat az 1990-2000 években kiállítási szándékkal újra alkották. A szőlőszemes csésze D. I. Vinogradov egyik korai munkáinak mesterműve, akinek a nevéhez fűződik az orosz porcelántermelési technológia feltalálása. A Vízhordó szobor ugyancsak egy világhírű tárgy az Imperial Porcelánmanufaktúra XIX. század eleji munkáiból, ez S. S. Pimenov által éledt újjá.

A forradalom utáni időszak hangulatát Kazimir Malevich és Natalia Danko világhírű avantgárd művészek munkái képviselik, ezek az 1920-1930-as évek kormányának propaganda céljait szolgálták.

A kiállításon helyet kapott az Imperial Porcelánmanufaktúra egyik legismertebb darabja, egy kobalthálós készlet, melyet Anne Yatskevich, az oroszországi manufaktúra vezető művésze festett 1944-ben.

A XXI. századi orosz porcelán művészet mai tervezők munkásságán keresztül kerül bemutatásra. A kiállításon megtekinthető Vladimir Bogdanow Dejesus című Húsvéti tojásai, amelyeknek miniatűr alaposságától eláll a látogató lélegzete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.