Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Február 16. 08:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Saját forrás

Balassi-érmet kapott a herendi Porcelánmanufaktúra!

Balassi-érmet kapott a herendi Porcelánmanufaktúra!

A világhírű herendi vállalat lovagiasságát a vitézi költőről elnevezett éremmel ismerte el az irodalmi díj kuratóriuma.

Tizedik alkalommal kap Herendi porcelán Balassi-szobrot a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard két kitüntetettje. Még 1997-ben indították útjára budapesti értelmiségiek a Balassi Bálint elnevezésű irodalmi díjat, amelyet minden év február 14-én, Bálint napján nyújtanak át egy magyar költőnek és egy idegen anyanyelvű műfordítónak.

Évről évre a budai Gellért Szállóban gyűlnek össze az irodalmárok, zenészek és képzőművészek, hogy díjátadás keretében ünnepeljék az irodalmat és Balassi költészetét. Maga az irodalmi díj egy-egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya, ezt egészíti ki a Herendi Balassi-szobor. Herend remekei a Balassi-kard révén eljutottak Santa Barbarától Ulan Batorig.

Az európai Balassi-hagyomány fejlesztésében való közreműködésért a kuratórium Balassi-éremmel ismerte el a Herendi Porcelánmanufaktúrát. Az elismerést Dr. Simon Attila vezérigazgató vette át. Az érem Rieger Tibor M. S. mester-díjas szobrászművész alkotása.

A díjat Herendnek odaítélő kuratórium a díjátadáskor hangsúlyozta: “A herendi üzem Magyarország büszkesége. A legmagasabb színvonalat testesítik meg termékei. A csészéket, tányérokat, kancsókat, figurákat tehetséges és gondos emberek készítik. Öröm, hogy ez a nagy teljesítmény az egyik legnagyobb magyar poéta költészetével együtt viheti el hazánk hírét szerte Európában, és távoli földrészekre is. Balassi költészete és a Herendi Porcelánmanufaktúra termékei egyaránt a magyar csúcsminőséget jelentik a földkerekségen.”

IIdén tizenhatodik alkalommal adták át a Balassi Bálint-emlékkardot, ebben az évben Tornai József babérkoszorús, József Attila-díjas költő mellett egy kongói műfordító: Gabriel Zanmaku Olembe De Souza vehette át a kardot. Európa, Ázsia és Amerika után most Afrika is színtere lesz a Balassi-hagyománynak, és a költőnek gratuláló kongóiak valószínűleg a Herendi porcelánszobor szépségére is felfigyelnek majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: