Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 17. 16:33, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: mti

Balatonalmádi járásközpont szeretne lenni - Tiltakoznak!

Balatonalmádi járásközpont szeretne lenni - Tiltakoznak!

Tiltakozik a járási rendszer tervezete ellen Balatonalmádi, az önkormányzat azt szeretné, ha a település járási központ lenne - közölte Keszey János polgármester.

A hétfői, rendkívüli kistérségi társulási ülésen több polgármester támogatta Balatonalmádi elképzelését, míg más településvezetők elfogadhatónak tartják a minisztériumi tervezetet.

Keszey János (Fidesz) az MTI-nek elmondta: Balatonalmádi, a kelet-balatoni kistérség központja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által javasolt járási rendszerben a Balatonfüred központú járáshoz tartozna. Mint a polgármester hozzátette: ez elfogadhatatlan a számukra, hiszen a 9300 lakosú település az utóbbi években a kistérség központja volt, ennek megfelelően alakították ki az önkormányzati szolgáltatásokat, a humán infrastruktúrát.

Közlése szerint Balatonalmádinak minden adottsága megvan ahhoz, hogy járási központtá válhasson: van egészségügyi, valamint szociális alapszolgáltató központ, okmányiroda, rendőrkapitányság, alap- és középfokú oktatási intézményrendszer.

Keszey János azt mondta, furcsának tartja, hogy a tervezett balatonfüredi járásban négy város is lenne - Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonfűzfő és Balatonkenese -, amire máshol nincs példa. Az is szokatlan a polgármester szerint, hogy Balatonalmádinál kisebb városok - Devecser, Sümeg, Zirc - járási központtá válhatnak.

Kifejtette: Balatonfüred ellen egyébként nincsenek kifogásaik, de a kelet-balatoni kistérségből nehézkes a közlekedés oda, inkább Veszprémbe járnak az ügyeiket intézni. Balatonalmádi önkormányzata szeretné, ha a város elnyerné a járási székhely címet, de ha ez nem megy, akkor is inkább a veszprémi kistérséghez tartozna - közölte a polgármester.
Keszey János a hétfői, rendkívüli kistérségi társulási ülés után arról számolt be arról, hogy a megbeszélésen a tizenegy település közül tíz képviseltette magát. Tájékoztatása szerint az ülésen több polgármester támogatta, hogy Balatonalmádi járási központ legyen, de akadtak olyanok, amelyeknek megfelelt a KIM tervezete, sőt olyanok is, amelyek számára több verzió is elfogadható.

A polgármester közölte: a társulási ülés résztvevői végül úgy döntöttek, hogy minden település képviselő-testülete külön megvitatja a témát, és javaslatát megteszi a következő, csütörtökön tartandó kistérségi tárulási ülésen. Keszey János leszögezte: Balatonalmádi ragaszkodik álláspontjához, miszerint szeretne járási központ lenni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése