Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Január 20. 09:15, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: mti/Önkormányzat

Balatonfűzfő is járási székhely lenne

Balatonfűzfő is járási székhely lenne

Járási székhely státuszt kér Balatonfűzfő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) - közölte Marton Béla, a település polgármestere.

Ha a város mégsem lehet járási központ, Balatonfűzfő kezdeményezi, hogy a veszprémi járáshoz sorolják át a települést - mondta a polgármester, hozzátéve, amennyiben az első két javaslatot nem fogadja el a minisztérium, akkor Balatonfűzfő azt támogatja, hogy adják meg Balatonalmádinak a járási székhely státuszt.

A balatonfűzfői önkormányzat javasolja, hogy módosítsák azt a törvényi rendelkezést, miszerint közös önkormányzati hivatal csak egy járáson belül jöhet létre - mondta Marton Béla. Ez Balatonfűzfőnek azért fontos, mert Papkeszivel közös hivatalt tart fenn, Papkeszi pedig a KIM tervezete szerint a várpalotai járáshoz tartozna - magyarázta a polgármester.

Marton Béla arról is tájékoztatott, hogy a csütörtöki kistérségi ülésen Balatonfűzfő és a kelet-balatoni térség további kilenc települése megszavazta, a KIM-től egy új járás kialakítását kérik Balatonalmádi központtal.

Önálló járássá alakulna a dorogi kistérség 15 települése is - tájékoztatta Dorogpolgármestere csütörtökön az MTI. "A nyilvánosságra került tervek szerint Dorogot az esztergomi járáshoz csatolnák, annak ellenére, hogy a település és kistérsége évek alatt együttműködő és takarékos gazdálkodással közös intézményrendszert működtet, és mindenben megfelel egy önálló járás követelményeinek" - mondta Tittmann János.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Veszprémben azt mondta, a járások száma 168, hét fővárosi körzet lesz, ezen nem lehet változtatni.

A tárcavezető, aki egy turisztikai rendezvényen vett részt, hozzátette: megkezdődött a konzultáció a járásokról, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján január 29-ig jelezhetik a települések, ha a tervezetthez képest más járáshoz akarnak tartozni.

"Ez a járások számát nem érinti, a 168 járás és hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy ha valaki új járást akar alakítani, azzal kell számolnia, hogy a

ban megyében egy másik járást kell megszüntetni" - magyarázta a miniszter.
Megjegyezte: sorolhatná, hogy az országban hány város szeretne a tervezetten felül járásszékhely lenni, de "a pénz is véges, nekünk az a célunk, hogy hatékony rendszert hozzunk létre. (...) Az államigazgatásban a hatékonyság az elsődleges szempont" - hangsúlyozta Navracsics.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a