Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 19. 05:10, szombat | Helyi
Forrás: Saját tudósítás

Bemutatkoznak az intézmények a pályaválasztási kiállításon Veszprémben

Bemutatkoznak az intézmények a pályaválasztási kiállításon Veszprémben

A Munkaügyi Központ 12. alkalommal szervezte meg a pályaválasztási kiállítást, ahol 52 középfokú-, felnőttképző- valamint felsőoktatási intézmény mutatja be képzési kínálatát pénteken és szombaton, a Veszprém Arénában.

A rendezvény célja, hogy a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló iskolai tanulóknak, különösen pedig a pályakezdő fiataloknak és a pályakorrekcióra készülő fiatal felnőtteknek komplex, az egyes korcsoportok sajátosságainak megfelelő regionális munkaerő-piaci információszerzési lehetőséget teremtsen és olyan szakmai tanácsadói rendszer alakuljon ki, amely segítséget nyújt a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő pályaválasztási döntés megkönnyítéséhez, az egyén pályaválasztása és a munkaerő-piaci igények közötti összhang megteremtéséhez.

A pályaválasztás komoly döntés, hiszen ez határozza meg a fiatalok számára a következő időszak továbbtanulási lehetőségeit, majd a munkaerő-piacon való elhelyezkedést- hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján a Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Dr. Nagylaki Csilla elmondta azt is, hogy a pályakezdő munkanélküliek száma Veszprém megyében több mint 20%-kal csökkent az elmúlt egy évben. A főigazgató kitért arra is, hogy a kormányzat pályázatokkal, közmunka programokkal segíti a munkahelyteremtést, a munkanélküliség mérséklését. Dr. Nagylaki Csilla arra bíztatta a fiatalokat, hogy jól nézzenek körül a szakképző iskolák, szakmunkás-képző intézmények standjánál is, hiszen terméket előállítani ugyanolyan fontos, mint szellemi munkát végezni, a jó szakma pedig gyakran többet ér egy diplománál.

Pályaválasztás alkalmával az emberek hajlamosak arra, hogy mások véleménye alapján percek alatt beiskolázzák gyermekeiket illetve magukat egy nem alkalmas iskolába. Ezek a fórumok azonban éppen azt segítik, hogy mindenki alaposan megismerje a képzési kínálatot vagy éppen azt, hogy adott pálya, szakma milyen jövedelmi viszonyokat, munkakörülményeket nyújthat a fiataloknak a későbbiekben- fogalmazott köszöntőjében Bálint István a Foglalkoztatási Hivatal szakmai főigazgató-helyettese. Bálint István elmondta, szervezetük 12 éve szervez ilyen és ehhez hasonló pályaválasztási programokat az országban már több mint 100 helyszínen.

A rendezvényen a szakképzést folytató iskolák és felnőttképző-intézmények szakmai- és termékbemutatóit nézhették meg az érdeklődők valamint a munkaügyi központ humán szakszolgálata a pályaválasztási tanácsadás keretén belül számítógépes programokkal nyújtott segítséget pályatervezéshez, pályaválasztáshoz és pályakorrekcióhoz diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

A pályaválasztási kiállításon résztvevők külföldi munkavállalási lehetőségekről is tájékozódhattak valamint megismerhették a legújabb pályázati lehetőségeket a Széchenyi Programiroda jóvoltából. A színpadon a megjelent intézmények tehetséges diákjainak műsora szórakoztatta a közönséget a rendezvény ideje alatt.
November 23-án, szerdán hasonló programokkal várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és szüleiket Pápán, a városi sportcsarnokban 9.00 órától 18.00 óráig.

Az eseményen készült képeink elérhetőek a képgalériában!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás