Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Szeptember 28. 17:45, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: veszprem.hu

Bemutatták a balatoni korona terveit

Bemutatták a balatoni korona terveit

A tervek szerint 2012. január 1-jén hozzák forgalomba a balatoni koronát, Veszprém és további hat település közös helyi pénzét.

A megyeszékhely kezdeményezéséhez eredetileg Balatonalmádi, Balatonfüred, Nemesvámos és Várpalota csatlakozott, az elmúlt hónapokban azonban Tihany és Litér is jelezte, részt kíván venni ebben a közös munkában – hangzott el a Dubniczay-palotában hétfőn azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a balatoni korona terveit. A címleteken a csatlakozó települések jeles személyiségei, valamint jellemző épületei kaptak helyet – ismertette Porga Gyula polgármester.

– A helyi pénz elkészítésekor úgy kapjuk a legjobb eredményt, ha a legjobb szakértőket kérjük fel – hangsúlyozta Leitold László, a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese. Ennek értelmében a terveket Vagyóczky Károly készítette, az ő nevéhez fűződik valamennyi hazai forgalomban lévő pénz tervezése.
A festőművész, grafikus elmondta, ragaszkodott a magyar bankjegytervezési hagyományokhoz, ezzel együtt alkalmazott többféle biztonsági megoldást is. –

Vizuális szempontból a portré az egyik legfontosabb része a bankjegyeknek, ami tartalmaz egyfajta eszmeiséget is, s nagyon pontos elkészítést igényel – hívta fel a figyelmet Vagyóczky Károly. A bankjegyeken I. András (20 000), Gizella királyné (10 000), Óvári Ferenc (5 000), Thuri György (2000), Horváth Balázs (1000) és Jókai Mór (500) arcképei látszanak majd.

A nyomdai előkészítést és a biztonsági elemek elhelyezését végző Jura Trade Kft. képviselője, Barát Gellért a biztonsági technikák széles körét ismertette. Elmondta, ezek közül több csak UV-fénynél tűnik elő.

A helyi pénz bevezetése az önkormányzatok, helyi vállalkozások és a lakosság közös érdeke. Az alapvető szándékok között szerepel a helyi gazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtés, ugyanakkor erősíti a lokálpatriotizmust, és egyben idegenforgalmi attrakció is. A balatoni korona várhatóan 2012. január 1-jén kerül forgalomba. A helyi pénz utalványnak minősül, de többször is fel lehet használni fizetések során úgy, mint egy átlagos bankjegyet – hangzott el egy májusi sajtótájékoztatón.





Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben