Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 03. 07:11, csütörtök | Külföld
Forrás: mno

Berepült egy greenpeace-es az erőmű területére

Berepült egy greenpeace-es az erőmű területére

Sárkányrepülővel repült be egy tiltakozó a Bugey nukleáris központba. A rendőrség letartóztatta az érdekes módon tiltakozó aktivistát.

A tiltakozó szerda reggel külső segítséggel repült be a Lyonhoz közeli Bugey atomerőmű területére. A létesítményt üzemeltető EDF állítása szerint az erőmű biztonsága egyetlen pillanatra sem forgott veszélyben, köszönhetően a tavaly év végén megszigorított biztonsági intézkedéseknek.

A Greenpeace akciójával a francia erőművek légi sebezhetőségére kívánta felhívni a figyelmet. A szervezet üzenni akart a két, még versenyben lévő elnökjelöltnek, Nicolas Sarkozynek és Francois Hollande-nak, akik – a Greenpeace szerint – tagadják a nukleáris létesítményekkel járó kockázatokat. A környezetvédők álláspontjukat egy brit megbízott által írt tanulmányra építik, mely rávilágított jó néhány francia nukleáris központ sebezhetőségére, különös tekintettel a levegőből érkező támadásokkal szemben. Az aktivista egy ilyen légi fenyegetést igyekezett illusztrálni az akciójával.

Az aktivistát és segítőjét a rendőrség őrizetbe vette. Nem ez volt az első alkalom, amikor egy környezetvédő be tudott repülni egy nukleáris létesítmény fölé – tavaly közzétettek egy saját készítésű légi felvételt, amelyet a La Hauge-i nukleáris újrahasznosító üzem légterében sikerült teljesen zavartalanul elkészíteniük. Az atomerőművek biztonságára a fukusimai tragédia óta még fokozottabban figyelnek az egész világon, mi több, Németország a tervek szerint egy évtized múlva már atomenergia nélkül fog elektromosságot termelni.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.