Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 09. 07:10, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu - Fotó: Reuters

Berlusconi: Megszavazzuk és lemondok

Berlusconi: Megszavazzuk és lemondok

Először megszavazzuk a stabilitási törvénycsomagot, s utána mondok le - nyilatkozta Berlusconi olasz kormányfő az Ansa hírügynökségnek, miután közel egyórás megbeszélést folytatott kedden Giorgio Napolitano államfővel.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a kormányfő tudatában van a kormánytöbbség hiányával zárult keddi parlamenti szavazás következményeinek, ugyanakkor kötelességének érzi az európai partnerek által várt gazdasági lépések megtételét. Ezért Berlusconi a reformokról november végére kitűzött szavazás után adja be lemondását Napolitanónak, aki akkor megkezdi a pártokkal való konzultációt.

Kormányforrások szerint Berlusconi egyeztetésre ment Napolitanóhoz, nem állt szándékában lemondani. Umberto Bossi, a kisebbik kormánypárt, az Északi Liga vezére, aki kedden Berlusconi félreállását szorgalmazta, úgy nyilatkozott, Berlusconi az államfőhöz tartva még nem tudta, lemond-e vagy sem, s Napolitanóval közösen döntött. Olasz alkotmányjogászok szerint az abszolút parlamenti többség elveszítése (a 2010-es zárszámadásról szóló keddi szavazáson nem állt ki az összes kormánypárti képviselő Berlusconi mellett) nem kötelezte lemondásra a kormányfőt, a probléma nem jogi volt, hanem politikai.

A politikai elemzők emlékeztettek, hogy az EU-nak ígért stabilitási reformcsomag szavazásáig Berlusconi rendezheti koalíciója sorait. Hozzátették, az sem biztos, hogy Berlusconi lemondása után előrehozott választások következnek. Nem kizárt, hogy Napolitano a konzultációk során más megoldást talál. „Berlusconi mégiscsak lemondott, ezt minél előbb hivatalosan is tudomásul kell venni” – reagált az elnöki palotából érkező hírre az ellenzéki Demokrata Párt (PD). Drámainak nevezte az olasz helyzetet Olli Rehn európai pénzügyi biztos. A római kormánytöbbség erővesztését követően a tízéves olasz államkötvények hozama 6,78 százalékra ugrott.

Pluszba fordultak a mutatók

Jelentős mozgást idézett elő a világ tőzsdéin az olasz államfőnek az a kedd esti bejelentése, hogy lemond Silvio Berlusconi miniszterelnök. Hivatalos közlés szerint a kormányfő távozására azután kerül sor, hogy a parlament elfogadja a jövő évi költségvetési törvényt. Erre eredetileg november végén került volna sor, de a kormányfő tervezett lemondásának fényében a parlament előbb is dönthet.

Az euróövezeti Olaszország már hosszabb ideje a befektetők figyelmének a középpontjában áll részben amiatt, hogy csillagászati, 1,9 ezer milliárd euró körüli adóssága már-már kezelhetetlen. Épp az adósság nagysága miatt Olaszország nem is számíthat arra, hogy Európa összeadjon egy újabb mentőcsomagot, mint amilyet Görögország, Portugália, vagy Írország kapott. Olaszország az euróövezet GDP-jének 17 százalékát adja, míg például Görögország csupán 2,5 százalékát.

Berlusconi távozására az euró 1,3847 dollárig erősödött a hétfő késő esti 1,3775 dollárról. A WTI amerikai nyersolaj hordónkénti ára röviddel 20.30 óra előtt 1,24 dollár emelkedéssel 96,76 dolláron állt. A nyereség közel megduplázódott az olasz miniszterelnök távozásának a bejelentése óta. Ugyanekkor a decemberi jegyzésű aranyár 2,5 dollár emelkedéssel 1,793,6 dolláron volt, mintegy fél órával korábban még 1.800 dollár fölött állt a jegyzés. A New York-i értéktőzsde mutatói mind pluszba fordultak az olasz miniszterelnök távozásának a hírére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése