Városlista
2021. március 1, hétfő - Albin

Hírek

2012. November 08. 09:36, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Bocsánatot kér derűlátó ígéreteiért a japán kormánypárt

Bocsánatot kér derűlátó ígéreteiért a japán kormánypárt

Bocsánatot kér a választóktól túlzottan derűlátó választási programja miatt a japán kormánypárt - írta csütörtökön a Jomiuri Simbun japán napilap.

A konzervatív lap szerint a baloldali Japán Demokrata Párt (DPJ) tagjai azután döntöttek a választók nyilvános megkövetése mellett, hogy 2009-es ígéreteik nagy részét nem tartották be, számos intézkedésük pedig zűrzavarhoz vezetett.
A párt Magyarázat a választási programhoz és egyéb fontos intézkedésekhez címet viselő kiadványa - amelyet a lap szerint szombaton hoznak nyilvánosságra - úgy fogalmaz: a párt túlzottan derűlátó volt a DPJ-t hatalomra segítő ígéretek kivitelezhetőségét és azok finanszírozását illetően, s terveit nem magyarázta el kellő részletességgel a választóknak.
A kormánypárt emellett a választási programban nem említett adóemelésekért és a társadalombiztosítási rendszer átalakításáért is a japán nép elnézését kéri.
Pártbéli források szerint a DPJ a nyilvános bocsánatkéréssel megtépázott megítélésén próbál javítani a közelgő választások előtt, s az elmaradt ígéretek mellett arra is fel akarja hívni a figyelmet, hogy 11 fontos politikai területen jelentős előrelépést ért el kormányon töltött három éve alatt.
Az Aszahi Simbun napilap felmérése szerint a kormány támogatottsága októberben 20 százalék alá esett, míg a Nihon Keidzai Simbun üzleti lap múlt heti közvélemény-kutatása alapján a választók mindössze 11 százaléka szavazna a DPJ-re. Japánban legkésőbb jövő szeptemberben kell választásokat tartani.
A felsőházban többségben lévő ellenzék hosszú ideje követeli a parlament alsóházának feloszlatását és előre hozott választások kiírását. A sorozatos kiválások miatt a megválasztásakor még a mandátumok mintegy kétharmadát birtokló DPJ többsége hat főre olvadt az alsóházban.

Címkék: Japán-pártok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 16:42, vasárnap | Külföld

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Az egymillió lakosra jutó újraoltások arányát tekintve Szerbia minden más európai országot megelőzött, világszinten pedig a negyedik helyen áll - közölte a szerb kormány a legfrissebb oltási adatok alapján.

2021. Február 27. 18:17, szombat | Külföld

Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktiszról

Leszakadt egy hatalmas jéghegy a az Antarktisz Brunt-selfjegéről közel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) Halley kutatóállomásához - jelentették be pénteken a BAS kutatói.

2021. Február 27. 15:14, szombat | Külföld

A fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki Ausztriában

Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.

2021. Február 27. 12:07, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 113,4 millió, a halálos áldozatoké 2,52 millió a világon

A világon 113 391 190 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 517 118, a gyógyultaké 63 972 132 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.