Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 28. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Börtönt ért az emlékmű rongálása

Börtönt ért az emlékmű rongálása

Ítéletet hirdetett a vereckei honfoglalási emlékmű idén februári megrongálása ügyében a helyileg illetékes Volóci Járási Bíróság.

Amely bűnösnek találta az elkövetőket, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt Kárpátalja megyei vezetőit – adta hírül csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A cikk szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a három vádlott – Oleg Kucin, Ruszlan Polivka és Tomas Lelekacs – 2011. február 19-én hajnalban előre megfontolt szándékkal, az előzetesen beszerzett üzemanyag és gumiabroncsok meggyújtásával megrongálta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tulajdonát képező honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón. Iljasovics Viktor, a perben sértett félként részt vevő KMKSZ ügyvédje a hetilapnak elmondta, hogy a bíróság Ruszlan Polivkát három év szabadságvesztésre ítélte csoportosan elkövetett garázdaságért, de az ítélet végrehajtását másfél évre felfüggesztette. Két társát az amnesztiáról szóló törvény alapján a bíróság – kiskorú gyermekeikre való tekintettel – felmentette a büntetőjogi felelősségre vonás, s így a büntetés alól – tette hozzá.

A Szvoboda párt csütörtökön kiadott, a zakarpattya.net.ua híportálon olvasható közleményében azt állítja, hogy a per vádlottjai nem ismerték be bűnösségüket, mivel cselekedetük végrehajtásában őket kizárólag az „eszmei elődök, az emlékmű helyén kivégzett ukrán hősök emléke előtti tisztelet és az államuk iránti szeretet vezérelte”. A nyilatkozat szerint a Szvoboda a bírósági ítélet ellen fellebbezést nyújt be, és büntetőjogi feljelentést tesz az ügyészségen, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) „az ukránokra nézve megalázó, jellegét tekintve provokatív, úgynevezett emlékmű" építése során szerinte elkövetett törvénysértések miatt.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.