Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 21. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Csak az adósok egy kis hányada élhet a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel

Csak az adósok egy kis hányada élhet a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével - mondta Simor András a kamatülést követő sajtótájékoztatón.

A jegybankelnök hozzátette: készek az ország devizatartalékainak terhére a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani.

Az MNB számítása szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket - fűzte hozzá Simor András.

A devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztését szabályozó törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja - tette hozzá.

A jegybank számítása szerint körülbelül 1000-1100 milliárd forint törlesztésére kerül sor - közölte Simor András.

A forint a bejelentést követően erősödött, az euró a 289,70-es szintről 288 forintra, a svájci frank 238,50-ről 236 forintra, a jen 2,7650-ről 2,7543 forintra gyengült.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.