Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Május 05. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csaknem kétharmadában minden diák visszatérhet az iskolába Romániában

Csaknem kétharmadában minden diák visszatérhet az iskolába Romániában

Romániában a koronavírus-járvány miatt egyhónaposra bővített tavaszi szünet után szerdán nyitnak az iskolák: a települések csaknem kétharmadában minden diák visszatérhet a padokba,

egyharmadában pedig csak az alsó tagozatos és a záróvizsgákra készülő diákok vehetnek részt személyesen az órákon.

A bukaresti oktatási minisztérium kedden tette közzé az ország 3181 településének járványügyi besorolását. Ennek értelmében 2057 település a korlátozások nélküli "zöld zónához" tartozik, ugyanis az utóbbi két hétben nem érte el az egy ezreléket az újonnan diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya.

A többi 1124 település a "sárga zónában" található, amelyben az (1-4. osztályos) alsó tagozat, illetve a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok tanulói látogathatják az órákat, a többiek maradnak az online oktatásnál. Ebbe a kategóriába tartozik Bukarest és a 41 megyeszékhely többsége - Botosani, Karánsebes, Targoviste, Zsílvásárhely, Csíkszereda, Nagybánya, Szatmárnémeti, Suceava és Vaslui kivételével.

A jelenlegi szabályozás szerint a közoktatásban nincs már "vörös zóna", a végzősök a fertőzési rátától függetlenül bejárhatnak az iskolába. Úgyszintén engedélyezik az óralátogatást valamennyi speciális oktatást igénylő (fogyatékkal élő) tanuló számára, illetve a pótórák szervezését azoknak a diákoknak, akik lemaradtak a tananyaggal az online oktatás során.

A tanintézményeket csak a karantén alá helyezett térségekben kellene bezárni, de múlt hét óta az utolsó romániai településeken is feloldották a vesztegzárt.

A települések járványügyi besorolását hetente frissítik, így a fertőzési ráta függvényében változik, hogy hol mehetnek iskolába, és hol folytatják távoktatási rendszerben a tanévet a diákok.

Romániában a koronavírus-járvány harmadik hullámát a meghosszabbított tavaszi szünet idején sikerült megfékezni. Az országban idén a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-ától május 4-éig tartott a vakáció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése