Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Február 02. 10:35, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Egy szélsőjobboldalinak tartott rendezvény ellen tüntettek Bécsben, sebesültek

Egy szélsőjobboldalinak tartott rendezvény ellen tüntettek Bécsben, sebesültek

Mintegy háromezren vonultak az utcára az osztrák rendőrség adatai szerint péntek este Bécsben, hogy tiltakozzanak egy szélsőjobboldalinak tartott bál ellen.

A bált a jelenleg állami intézményeknek is otthont adó egykori császári palotában, a Hofburgban tartották meg. A szervezője a legnagyobb ellenzéki párt, a szélsőjobboldali kötődésű, populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt.
A tiltakozásokat különböző civil szervezetek, valamint szélsőbaloldali csoportok hirdették meg. A tüntetők a rendezvény szellemisége mellett amiatt is tiltakoztak, hogy a bál helyet kaphatott a Hofburgban.
Az egyik tiltakozó menet alatt rendbontásra is sor került. Az első, késő esti mérleg szerint négyen - két rendőr és a bál két résztvevője - könnyebben megsérültek. Húsz tüntetőt őrizetbe vettek. Rendbontás nélkül zajlott egy másik, nyilvános felolvasás és "virrasztás" formájában megszervezett tüntetés.
A bál elődjét a korábbi években a Bécsi Korporációs Kör (WKR) nevű diákszövetség tartotta tavalyig. Az évente ismétlődő tiltakozások nyomán velük a Hofburg üzemeltetői felmondták a szerződést.
A nagynémet gondolatkört ápoló és ezért Ausztriában vitatott megítélésű Bécsi Korporációs Kör (WKR) egyes tagszervezeteit az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma (DÖW) - egy részben állami, illetve önkormányzati fenntartású alapítvány - szélsőjobboldaliként tartja számon. Az egyesületnek tagja az FPÖ több vezető személyisége, köztük Martin Graf, az osztrák parlament egyik alelnöke.
Az 1950-es évek óta megrendezett WKR-bál az utóbbi években rendre tüntetéseket váltott ki. A tavalyi tiltakozásoknak tápot adott az is, hogy január 27-én, a nemzetközi holokauszt-emléknapon tartották meg a zenés-táncos rendezvényt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.