Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Január 24. 16:27, kedd | Helyi
Forrás: Saját forrás

Egyedülálló intézményi együttműködés a jövő járműiparáért

Egyedülálló intézményi együttműködés a jövő járműiparáért

„Mobilitás és környezet: Járműipari, energetikai és környezeti kutatások a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban” projekt keretében a győri és veszprémi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közösen folytat kutatásokat.

„A jövő járműiparának számos területét lefedő komplex kutatás – a TÁMOP program keretében - 55 alprojektet foglal magában, amelyek új, korszerű üzemanyagokkal, kenőanyagokkal, egyedi hajtásláncokkal, a belsőégésű motorok jövőjével, valamint a járműipar regionális versenyképességével kapcsolatos kutatásokra irányulnak. Az említett tárgykörökben a projekt munkatársai eddig bő 200 tudományos cikket jelentettek meg hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban. A projekthez kapcsolódva rövidesen kiadásra kerül nyolc önálló monográfia, tudományos kötet is, továbbá több szabadalom bejegyzése is folyamatban van” - mondta Dr. Palkovics László kutatási igazgató, az MTA levelező tagja a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora, valamint Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora ismertette a kutatási programot, továbbá kiemelték, hogy a konferencia fontos állomása a projektnek. Összesen 30 kutató és gazdasági, járműipari szakértő tartott előadást a nap folyamán. A konferencia résztvevői a járműipar jövőbeni fejlesztési irányairól és kitörési pontjairól szerezhetnek értékes információkat. A találkozón az eddigi kutatási eredmények ismertetése mellett, egy olyan országos kutatói hálózat kiépítéséről is tárgyalnak a szakemberek, amely a győri székhelyű Járműipari Kutató Központ részeként működne.

„A konferencia színvonalas szakmai fórumot biztosít a járműipar jövőbeni fejlődési irányait meghatározó nagyvállalatok és kutatók eszmecseréjéhez. A találkozót fokozott érdeklődés előzte meg, számos szakember érkezett az ország minden pontjáról, jelen vannak továbbá a fővárosi kutatóintézetek, egyetemek vezetői is. A magyar járműipari szektor domináns szereplői, köztük az Audi Hungaria Motor Kft. és a MOL Nyrt. képviselői ugyancsak részt vesznek a konferencián, a vállalatok fejlesztésekért felelős vezetői előadást is tartanak a rendezvényen” – hangsúlyozta Dr. Dinnyés Ákos projektvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe