Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2013. Augusztus 02. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Egyelőre nem kezdődik meg a világ legmagasabb felhőkarcolójának építése

Egyelőre nem kezdődik meg a világ legmagasabb felhőkarcolójának építése

Az építkezési engedélyek hiánya miatt nem kezdődhet meg a világ legmagasabb épületének, a 838 méteres közép-kínai felhőkarcolónak az építése.

Az Égi Város nevű projekt kivitelezésének kezdetét július végén harangozta be a fejlesztő cég, a hírt szinte az összes kínai újság címlapján hozta. A szenzáció egyik oka, hogy a közép-kínai Csangsa városában felépítendő felhőkarcoló több szempontból is világrekordot próbál dönteni. Egyrészt 838 méteres magasságával az a világ jelenleg legmagasabb épületénél, a dubaji Burdzs Kalifánál is magasabb lesz, emellett - az egyedi, előre gyártott elemeket is használó építési technikáinak köszönhetően - a részletes tervek szerint rekordidő, kilenc hónap alatt felépülhet. Az Égi Város 208 emelet magasra nyúlik majd, és egy városnyi, mintegy 170 ezer ember befogadására lesz képes, abban egy igazi város minden szükséges "kelléke", így például szálloda, iskola, kórház, irodák, vendéglátó egységek és boltok is helyet kapnak.
Az ámulatba ejtő számok ugyanakkor a hitetlenkedők és a biztonság miatt aggódók számára is jó érvelési alapot adnak. A tervek ismertetése után több kínai lap idézett építészeket és szakértőket, akik aggodalmuknak adtak hangot a túlságosan is gyorsnak tartott kivitelezési munkák miatt. "A felhőkarcolókkal kapcsolatos biztonsági előírások minden más épületénél szigorúbbak, mivel tűz vagy katasztrófa esetén különösen nehezek a mentési munkálatok" - nyilatkozta a Global Times napilapnak a pekingi építészszövetség egyik munkatársa.
Mások azt hangsúlyozták, hogy a 600 métert meghaladó magasságú épületek felhúzása legalább egy évet vesz igénybe. Összehasonlításként: a Burdzs Kalifa hat évig, míg a világ második legmagasabbja, az 509 méteres tajvani Tajpej 101 négy évig készült. A Broad Group egyébként a villámgyors építkezéseivel vált híressé Kínában és a világon. A vállalat 2010-ben hat nap alatt felépített egy 15 emeletes szállodát, 2011-ben pedig tizenöt nap alatt egy 30 emeleteset.
Az elmúlt hetekben kiderült, a hatóságok még nem adták meg a szükséges engedélyeket a felhőkarcoló építéséhez. Az alapkőletétel ugyan megtörtént, a konkrét munkálatok azonban nem kezdődtek el, és a kínai sajtó szerint egyelőre nem tudni, ennek időpontja mikorra várható.
A biztonsági kérdéseket illetően a Broad Group csütörtökön közleményben jelezte: az Égi Város felépítésénél nem fognak Kínában gyártott acélt használni, az alapanyagot Luxemburgból importálják majd. Ugyan környezeti szempontból nem helyes az acél ilyen távolról való behozatala, ennek oka ugyanakkor, hogy a kínai acél "kevésbé biztonságos" - fogalmaztak a dokumentumban. A közleménnyel a cég komoly bírálatokat váltott ki az iparág szereplői között, akik úgy vélték, hogy egy ilyen nagy volumenű projektnél a hazai ipar szereplőit kellene előnyben részesíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni