Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

-0001. November 30. 00:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Több mint 80 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által a faanyag kereskedelmi láncban végzett ellenőrzések száma.

Ennek eredményeként a hatósági zár alá vett, illetve elkobzott illegálisan forgalomba hozott faanyag több mint tízszerese (mintegy 130 kamionnyi) lett a 2017. évinek, a kirótt bírságok pedig háromszorosára, közel 38 millió forintra emelkedtek - derült ki a Nébih honlapján közzétett összesítőből.

A hivatal összesítése szerint a legmagasabb bírságokat tavaly Tolna (11 millió forint) és Baranya (8,9 millió forint) megyében rótták ki, az illegális fakitermelés kockázata Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében volt a legmagasabb.

Tavaly a hatóság szakemberei csaknem 2500 telefonhívást fogadtak és 1500-nál több elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján.

A Nébih kéri a lakosságot, hogy amennyiben gyanús vagy illegális faanyag kereskedelmet észlelnek, azt haladéktalanul jelezzék az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.