Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. December 21. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti

Elhelyezte első mérőműszerét a Mars talaján az InSight amerikai űrszonda

Elhelyezte első mérőműszerét a Mars talaján az InSight amerikai űrszonda

Elhelyezte első mérőműszerét az InSight amerikai robotgeológus űrszonda a marsi talajon, a kutatók szerint ezzel újabb mérföldkövéhez érkezett a misszió.

Az űrszonda új fotóin látható a vörös bolygó felszínén álló szeizmométer, rézszínű borítását halványan világítja meg a marsi napfelkelte.

"Az InSight a reméltnél is pontosabban hajtja végre a menetrend szerinti programot. Csodálatos karácsonyi ajándék számunkra, hogy biztonságban a talajra helyezte a szeizmométerét" - idézte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai laboratóriumában dolgozó Tom Hoffmant, a projekt vezetőjét.

Az űrszonda november 26-i landolása óta a kutatók azon dolgoztak, hogy elhelyezzék a Mars felszínén a két érzékeny műszert.

Eközben a RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) nevű kísérlet, amelynek nincs önálló mérőműszere, az űrszonda rádióösszeköttetését használva már gyűjti az adatokat a Mars magjáról.

A SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű, valamint a hővezetést mérő HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) nevű mérőműszerek beindításához először meg kellett bizonyosodni arról, hogy az űrszonda robotkarja rendben működik-e. A projekt mérnökei ezért tesztelték, hogy az utasításokat olyan pontosan hajtja-e végre, ahogy tervezték, a tudósok pedig elemezték az űrjármű körüli talajt, hogy megállapítsák, hova kerüljenek a mérőműszerek.

Kedden küldték el a parancsot az InSightnak, szerdán a robotkar óvatosan elhelyezte a SEIS-t az űrszondával szemben olyan messzire, ameddig a kar elért, 1,6 méterre.

"A szeizmométer a misszió legjelentősebb műszere, működésbe helyezése olyan fontos, mint maga a landolás a Marson. Tudományos terveink nagyjából háromnegyede függ a SEIS-től" - hangoztatta Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója.

A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak és tanulmányozhassák az úgynevezett "marsrengéseket".

"A Mars felszínére helyezett szeizmométer olyan, mintha a telefont a fülünkhöz tartanánk" - magyarázta Philippe Lognonné, a SEIS vezető tudósa, a párizsi Földfizikai Kutatóintézet és a Diderot Egyetem munkatársa.

Az elhelyezést követő napokban az InSight azon dolgozik, hogy függőlegesre állítsa a műszert, amely jelenleg 2-3 fokos dőlésben áll. Az első tudományos adatok akkor indulhatnak el a Földre, ha felvette a helyes pozíciót.

Címkék: űr, űrszonda, mars

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése