Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 15. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ellenállóvá válnak az orvosságokkal szemben a kórokozók

Ellenállóvá válnak az orvosságokkal szemben a kórokozók

Rövidesen többen fognak meghalni az orvosságokkal szemben ellenállóvá váló kórokozók okozta fertőzéstől, mint ahányan rák miatt vesztik az életüket - derült ki egy friss kutatásból, amely a brit kormány megrendelésére készült. Elvesztésük csillagászati gazdasági kárt okoz a világ országainak - írja a Napi.

Az orvosságokkal szemben rezisztenssé váló kórokozók okozta fertőzések évente 10 millió ember halálát fogják okozni a világon 2050-ben szemben a jelenlegi évi 700 ezerrel, ha a kormányok nem tesznek semmit ennek megelőzésére. Európában és Észak-Amerikában tízszeresére nő az emiatt életüket vesztők száma - idézte a BBC azt a jelentést, amelyet a brit kormány felkérésére készítettek egészségügyi és közgazdász kutatók.

A vizsgálatot végző csoportot a főként a fejlődő és feltörekvő országok gazdasági folyamatait kutató Jim O'Neill gazdasági szakember vezette. Neki tulajdonítják a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) rövidítés megalkotását, amely a legerősebb feltörekvő országokat fogja egybe. Az elemzés szerint a drogrezisztens fertőzések robbanásszerű terjedése 100 ezer milliárd dolláros költséget fog okozni a világgazdaságnak.

Másként fogalmazva az a népességvesztés, amelyet erre az okra vezethetünk vissza, évente 2-3,5 százalékkal fogja mérsékelni a világgazdaság GDP-jét. A kár nagyságának jelzésére a BBC a brit bruttó hazai terméket hozza fel például. Ez évente 3 ezer milliárd dollár, így a drogrezisztens fertőzések minden egyes évben akkora kárt okoznak, mintha Nagy-Britannia GDP-je 35 éven át hiányozna a világgazdaság teljesítményéből.

Az előrejelzést a Rand Europe nonprofit kutatóintézet és a KPMG tanácsadó cég modellszámításai alapján készítették. A kutatók szerint az E.coli, a malária és a tuberkulózis fertőzése fogja a legtöbb halálesetet okozni. Az Egyesült Államokban és Európában az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók jelenleg 50 ezer életet követelnek évente - ez nőhet több mint tízszeresére, ha a kormányok nem tesznek semmit.

Közvetett hatás

A helyzet ugyanakkor a feltörekvő és fejlődő világban fog a leginkább romlani. Nigériában például minden negyedik haláleset okozója valamilyen drogrezisztens fertőzés lesz 2050-ben, Indiában pedig kétmillióval nő az emiatt életük vesztők száma - figyelmeztet O'Neill. És a rémes előrejelzés nem tartalmazza a közvetett hatásokat.

Kevésbé tudták ugyanis számszerűsíteni a kutatók azt, hogy az egészségügy más területein, az implantátumok beültetésében, a császármetszésekben, a kemoterápiában és a szervátültetésekben milyen kárt fog okozni, hogy az antibiotikumok lényegében eltűnnek a színről. Egy becslés szerint a császármetszések jelenleg két százalékkal dobják meg a világ GDP-jét, az implantátumok alkalmazása 0,65 százalékot, a rákgyógyszerek alkalmazása 0,75 százalékot, szervátültetések pedig 0,1 százalékot tesznek hozzá a világgazdaság teljesítményéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.