Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Emelkedtek a járványügyi bírságok összeghatárai

Emelkedtek a járványügyi bírságok összeghatárai

Jelentősen emelkedtek a járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt kiszabható helyszíni bírságok összeghatárai - mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes hangsúlyozta, a házi karantén elrendelésére vonatkozó, az Országgyűlés által hétfőn módosított jogszabály szerdai hatályba lépésével szigorodtak a karanténintézkedések megszegése esetén alkalmazható szankciók.

Példaként említette: abban az esetben, ha a rendőrség ismételt vagy a figyelmeztetés ellenére történő maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyását észleli, a törvény lehetőséget enged 150 ezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására is.

A rendőrség arányosan, törvényesen látja el a feladatát, szankciót is így szab ki - tette hozzá.

Ismertette: a közigazgatási hatósági ügyek tömegessé válásával szükséges volt az eljárások egyszerűsítése, ezért a Magyarországra belépők esetében nem folytatnak le egyedi közigazgatási hatósági eljárást.

A határátlépésnél a belépő nyilatkozik a lakás pontos címéről, ahol a 10 napos karanténkötelezettség idején tartózkodni fog. A határátlépő közvetlenül a karanténlakáshoz közlekedhet, amit kizárólag egészségügyi, műszaki vagy menetrendi okból szakíthat meg, hazaérkezése után a bejárati ajtóra köteles kitenni a piros figyelmeztető jelzést.

Ha van hozzá megfelelő informatikai eszköze, akkor köteles alkalmazni az úgynevezett karanténszoftvert - mondta.

Közölte: a törvény lehetőséget ad arra, hogy a karanténra kötelezett a beutazás előtt 24 órával megadja a karanténlakás pontos címét a rendőrség honlapján.

Az alezredes felhívta a figyelmet, hogy a karanténra kötelezett a lakást csak orvosi utasításra betegség, illetve életveszély vagy súlyos kárral fenyegető veszélyhelyzet esetén hagyhatja el. Új, hogy a kötelezett az illetékes rendőrkapitányságnak tett bejelentés és a rendőrség tudomásul vétele után hagyhatja el a karanténlakást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során