Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 25. 17:07, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Energiahivatal: felül kell vizsgálni az európai villamos energia nagykereskedelmi piacmodellt

Energiahivatal: felül kell vizsgálni az európai villamos energia nagykereskedelmi piacmodellt

Felül kell vizsgálni az európai villamos energia nagykereskedelmi piacmodellt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel,

miután az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) nyilvános iparági műhelyvitát tartott a villamos energia nagykereskedelmi piacok felülvizsgálati eljárásáról.

A tájékoztatás szerint Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a műhelyvitán hangsúlyozta, hogy a villamos energia nagykereskedelmi piacok elszigetelt vizsgálata nem vezet megfelelő eredményhez, mert a jelenlegi energiapiaci árválságban a kiváltó okok jelentős része a földgázpiacok elégtelen szerkezeti működésére vezethetők vissza.

A közleményben felidézik a műhelyvita előzményét, eszerint az Európai Bizottság felkérte az ACER-t, hogy 2022. áprilisig készítsen értékelést az európai villamos energia nagykereskedelmi piacmodell működéséről.

A műhelyvitán - előzetesen mintegy félezer európai uniós iparági szereplő véleményét kikérve - az ACER arra kereste a választ, hogy a jelenlegi uniós nagykereskedelmi villamosenergiapiac-modell mennyire serkenti a beruházásokat, az árak változékonysága mennyire ösztönzi a rugalmassági források piacra lépését, illetve szükséges-e a kereskedők, szolgáltatók kötelezettségeit megerősíteni, annak érdekében, hogy a jövőben szigorúbb szabályok szerint mérsékeljék a végfogyasztók áringadozásokkal szembeni kitettségét, és biztosítsák a megfizethető energiaárat - írják a közleményben

Ságvári Pál a műhelyvita kapcsán a közleményben rámutatott arra, hogy támogatni kell minden olyan javaslatot és intézkedést, amely a rugalmassági források piacra lépését ösztönözi, valamint a fogyasztók árkockázatokkal szembeni kitettségét mérsékeli. Fontos azonban azt is látni, hogy a jelenlegi energiapiaci árkrízis összefüggésében a villamos energia nagykereskedelmi piacok szerkezeti problémáit nem lehet a földgázpiacok működésének felülvizsgálata nélkül megoldani, tehát az ACER elemzésében ezt is figyelembe kell venni - tette hozzá.

A műhelyvita előadói egyetértettek abban, hogy a rövidtávú, úgynevezett spot nagykereskedelmi piacok működési modelljének jelentős módosítása nem indokolt, azok hatékonyan töltik be árjelzési funkciójukat. A problémát inkább a hosszú távú rendszertervezés és a spot piacok közötti, közép-hosszú távú piacok által nyújtott beruházási ösztönzők elégtelensége okozza - írják a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.