Városlista
2021. március 1, hétfő - Albin

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Engedélyezte a génterápiás eljárást az Európai Bizottság

Engedélyezte a génterápiás eljárást az Európai Bizottság

Engedélyezte az Európai Bizottság egy génterápiás eljárás forgalomba hozatalát, ami kijavítja a genetikai hibákat, s ezzel korszakalkotó az új gyógyászati területen.

Az Európai Bizottság megadta a Glybera forgalomba hozatali engedélyét. Ez egy ritka betegség kezelésére alkalmazható génterápia, amikor is a betegek képtelenek a zsír megemésztésére. A gyártók szerint a jövő évtől kezdve lesz elérhető a szer.

A kezelés során génterápiával megváltoztathatják a páciens DNS-ét úgy, hogy a hibásan működő gént jól működővel helyettesítik. Bár a betegség ritka, egymillóból mindössze egye esetben öröklődik.

A betegség kezelésére a terápiát idén júliusban javasolta az Európai Gyógyszerügyi Hatóság, a végső döntést, vagyis a forgalomba hozatali engedélyt most hozta meg az Európai Bíróság.

Ez egy nagy lépés ahhoz, hogy előbb-utóbb ne csak a zsíremésztési problémában szenvedőket, de más ritka betegségeket is tudjanak génterápiával kezelni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 16:42, vasárnap | Külföld

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Az egymillió lakosra jutó újraoltások arányát tekintve Szerbia minden más európai országot megelőzött, világszinten pedig a negyedik helyen áll - közölte a szerb kormány a legfrissebb oltási adatok alapján.

2021. Február 27. 18:17, szombat | Külföld

Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktiszról

Leszakadt egy hatalmas jéghegy a az Antarktisz Brunt-selfjegéről közel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) Halley kutatóállomásához - jelentették be pénteken a BAS kutatói.

2021. Február 27. 15:14, szombat | Külföld

A fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki Ausztriában

Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.

2021. Február 27. 12:07, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 113,4 millió, a halálos áldozatoké 2,52 millió a világon

A világon 113 391 190 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 517 118, a gyógyultaké 63 972 132 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.