Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Hírek

2011. December 03. 07:20, szombat | Kék hírek
Forrás: mno.hu/MTI

Enyhítették a jachtlopással vádolt személyek büntetését

Enyhítették a jachtlopással vádolt személyek büntetését

Több vádlott büntetését is enyhítette a Pécsi Ítélőtábla pénteken jogerősen abban az ügyben, amelyben hat férfit és egy nőt azzal vádoltak, hogy egy 90 millió forint értékű luxusjachtot eltulajdonítottak.

És Hollandiából Magyarországra hoztak – tájékoztatta Tóth Sándor, az ítélőtábla sajtószóvivője az MTI-t.

Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla Krémer László vezette büntetőtanácsa a vádlottakat – szerepüktől függően – közokirat-hamisítás, egyedi azonosítójel meghamisítása, orgazdaság, bűnpártolás, bódult állapotban való járművezetés, illetve kábítószerrel való visszaélés elkövetése miatt mondta ki bűnösnek.

A Pécsi Ítélőtábla a megyei bíróság ítéletét megváltoztatta: az elsőrendű, a másodrendű és a harmadrendű vádlott vagyon elleni cselekményét orgazdaság bűntettének minősítette. Pontosította az elsőrendű és az ötödrendű vádlott okiratokkal kapcsolatos cselekményeinek minősítését is.

Mivel megváltozott a cselekmény minősítése és így a vádlottakkal szemben kiszabható szabadságvesztés-büntetés tételkerete is enyhébbé vált, a másodfokú bíróság a vádlottak büntetését enyhítette.

A jachtlopás értelmi szerzőjére, az elsőrendű vádlott Kárász Gyula vállalkozóra kirótt börtönbüntetést 10 évről 7 év 6 hónapra enyhítették. A másodrendű vádlott főbüntetését 4 év börtönre, a harmadrendű vádlott főbüntetését 2 év 6 hónap börtönre, az ötödrendű vádlott főbüntetését 7 év fegyházra, míg a hatodrendű vádlott főbüntetését 2 év 4 hónap börtönre enyhítették. A másodrendű vádlott vonatkozásában az ítélőtábla a büntetés fele részének letöltése utáni feltételes szabadságra bocsáthatóságra vonatkozó ítéleti rendelkezést mellőzte, s megállapította, hogy a hetedrendű vádlott a büntetés fele részének a letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélőtábla az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást is megváltoztatta. E szerint a hajót Hollandiában nem a vádlottak, hanem ismeretlen személyek lopták el 2007 augusztusában. Ezt követően került a jacht a vádlottak birtokába, s ők tudtak arról, hogy a vízi jármű bűncselekmény elkövetéséből származik.

A másodfokú bíróság nem találta elégségesnek azokat a bizonyítékokat, amelyek azt igazolták, hogy a hajó elvételében az első- a másod- és a harmadrendű vádlott is részt vettek. Voltak ugyan adatok arra, hogy a három vádlottnak is szerepe volt a hajó eltulajdonításában, de ezek csupán valószínűsítették a bűncselekmény elkövetését, azt nem bizonyították kétséget kizáróan.

A tényállás szerint a vádlottak a hajóval folyókon, Németországon, Ausztrián és Szlovákián keresztül Magyarországra utaztak. A jármű irányítása azonban nehézségekbe ütközött. A vádlottak a hajó több műszaki berendezését, így például annak navigációját nem tudták kezelni. Útjuk során kétszer is zátonyra futottak, s megrongálták a gumicsónakot, a motor túlhajtása miatt tönkretették annak turbóját.

A jachtlopás a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tudomására jutott. Amikor a hajó 2007. szeptember 26-án belépésre jelentkezett a Dunán Komáromnál, a rendőrség feltartóztatta, hatfős személyzetét pedig őrizetbe vette. A gyanúsítottak egy társát az M7-es autópálya Pest megyei szakaszán fogták el, nála kábítószert találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 17:06, szombat | Kék hírek

Megszegte a távoltartást a bántalmazó volt élettárs

Az 51 éves siófoki férfi korábban bántalmazta volt élettársát, a rendőrök szabálysértési őrizetbe vették.

2022. Május 21. 06:00, szombat | Kék hírek

Sínek talpfájából lopott - Keresik

Az ismeretlen elkövető csavarokat és lemezalátéteket szerelt ki a sínek talpfájából a Dejtár és Ipolyvece közötti vasútvonalon.

2022. Május 20. 12:47, péntek | Kék hírek

Dílerbandát számoltak fel Hajdú-Bihar megyében

Egy kábítószer-kereskedő bűnszervezet hét tagját fogták el a rendőrök kedden Hajdú-Bihar megyében - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon.

2022. Május 19. 14:08, csütörtök | Kék hírek

Tizenhatszorosan körözték, elfogták

A fővárosi nyomozók elfogták a tizenhatszorosan körözött férfit.