Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Február 16. 15:43, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos iratok

Érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos iratok

Idén is az adóhatóságtól érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a fizetésre kötelezettekhez vagy képviselőjükhöz; az adó első részletét március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell befizetni

- hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A tájékoztatás szerint ebben az évben is határozatot kapnak azok, akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, akiknél viszont változatlan az adó összege, azokat értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre.

Idén az adót kerekítés nélkül, forintban kell megfizetni; ha csak ez a különbség a tavalyihoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítő levelet küld határozat helyett.

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, vagy egyes civil szervezetek. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

A határidőkre érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növelheti az összeget - hangsúlyozta az adóhatóság.

A gépjárműadót továbbra is a NAV-hoz kell befizetni, a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, azok fizethetnek banki átutalással, csekken, vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül átutalással.

A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető, a többiek postán kapják meg a papírokat.

A tárhelyre érkező iratot érdemes a "tartóstárba" áthelyezni, mert a dokumentum csak 30 napig érhető el a tárhelyen, utána törlődik - jelezte közleményében a NAV.

Ha valakinek olyan képviselője, meghatalmazottja van, aki eljárhat a gépjárműadóval kapcsolatban, akkor a határozatot csak a képviselő kapja. Az emlékeztető értesítést az adózó és a képviselő is megkapja. A felkészülés érdekében a képviselőket a NAV külön is tájékoztatja - közölte a hivatal.

Címkék: adó, gépjármű, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.