Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 29. 11:00, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Fél tonnánál is több keszeget sütnek a Gyenesdiási Keszegfesztiválon

Fél tonnánál is több keszeget sütnek a Gyenesdiási Keszegfesztiválon

Több mint 500 kiló hallal készülnek a Gyenesdiási Keszegfesztiválra; a kétnapos, táncos, zenés, gasztronómiai eseménysorozat szombaton kezdődik a Diási strandon.

A gasztronómiai rendezvénnyel a balatoni halfajtákra szeretnék felhívni a figyelmet - mondta el az MTI-nek Hársfalvi György, a József Attila Klubkönyvtár vezetője.
Hozzáfűzte, hogy a keszeget gyakran nem tekintik értékes halnak, holott az egyik legízletesebb balatoni halfajta. Szombaton és vasárnap délután amatőr csapatok sütik majd a keszeget, az alapanyagot a Balatoni Halászati Zrt. ajánlotta fel.
A keszegsütésnek jól bevált technikája van: az irdalt halat be kell sózni, meg kell forgatni paprikás lisztben és már sülhetnek ropogóssá a piros szeletek - hangsúlyozta Hársfalvi György, aki szerint ha jól elkészítik, akkor könnyű fogyasztani is, ugyanis az apró szálkák is ehetők lesznek. Más recept szerint is meg lehet sütni a keszeget, de a hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezzel a módszerrel a legízletesebb - magyarázta a szervező.
A sült keszeg ugyan hagyományos módszerrel készül majd a Diási strandon, de vasárnap délután a halászléfőző-versenyen sokféle módszerrel lehet majd gasztronómiai remekeket alkotni.
A zenés, táncos programok, játszóházak már szombat délután elkezdődnek a Balaton-parton. Öt órakor felavatják a Kárpáti korzót, és átadják az új gördeszkapályát is, este pedig a Honfoglalás című rockoperát mutatja be a Sziget Színház.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.